Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο
Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο
Photo: Θωμάς Γραβάνης
Πίνακας περιεχομένων
Σημεία Ενδιαφέροντος
- Σταθμός μετρό γραμμών “Σύνταγμα” – Γραμμή 2&3
- Πλατεία Συντάγματος
- Tourist Info Point
- Ερμού
- Παναγία Καπνικαρέα
- Πλατεία Αγίας Ειρήνης
- Πλατεία Μοναστηράκι
- Σταθμός μετρό “Μοναστηράκι” – Γραμμή 1&3
- Flea Market
- Βιβλιοθήκη Αδριανού
- Αρχαία Αγορά, Στοά “Αττάλου”
- Σταθμός μετρό “Θησείο” – Γραμμή 1
- Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων
- Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού
- Παλιό Αμαξοστάσιο
- Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
- Σταθμός μετρό “Κεραμεικός” – Γραμμή 3
- Γκάζι
Σύνοψη διαδρομής
Η διαδρομή αυτή διασχίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από την πιο εμβληματική κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας των Αθηνών, την πλατεία Συντάγματος.
Τοποθετημένο σε σημείο κομβικό, απέναντι από τη Βουλή, το Σύνταγμα αποτελεί την καρδιά της πόλης. Πολλές εκδηλώσεις-ορόσημο, τόσο πολιτικές όσο και πολιτισμικές λαμβάνουν χώρα εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς: από την εθνική παρέλαση τον Μάρτιο για τον εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, ως την παρέλαση του Athens Pride τον Ιούνιο, και τον φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης τον Δεκέμβριο. Περιστοιχισμένη από πολυτελή ξενοδοχεία και πεζοδρόμους με πολυσύχναστα καφέ, η πλατεία Συντάγματος είναι ταυτόχρονα η είσοδος για την Ερμού, τον πιο φημισμένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας. Η Ερμού διασχίζει όλο το ιστορικό κέντρο για να καταλήξει στην καρδιά του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, την Τεχνόπολη.
Η Ερμού είναι στο μεγαλύτερο της μέρος πεζόδρομος με ρηχό λιθόστρωτο. Στην αρχή της βρίθει από εμπορικά μαγαζιά και καφετέριες. Εκεί μπορούμε να βρούμε τη γραφική Καπνικαρέα, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, χτισμένη γύρω στο 1052. Είμαστε όμως επίσης σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Αγίας Ειρήνης με τα ανθοπωλεία της και τα νεωτεριστικά της στέκια. Η Ερμού περνάει από το Μοναστηράκι, την πλατεία με την περισσότερη ζωή στο κέντρο, που νυχθημερόν τη βλέπει κανείς κατάμεστη. Εκεί ξεκινάμε να έχουμε την υπέρλαμπρη θέα της Ακρόπολης, ενώ γύρω μας συναντάμε πληθώρα από αρχαιολογικούς χώρους (με κυριότερο την Αρχαία Αγορά και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού – τη νεκρόπολη της αρχαίας Αθήνας).
Πάγκοι πλανόδιων πωλητών, παλαιοπωλεία, ταβερνάκια και ethnic εδέσματα μας συντροφεύουν μέχρι το Θησείο, όπου διασταυρωνόμαστε με την Αποστόλου Παύλου, έναν όμορφο πεζόδρομο που μας οδηγεί στην Ακρόπολη. Συνεχίζοντας, όμως, την Ερμού θα οδηγηθούμε στο Γκάζι, τη ζωηρή συνοικία της Αθήνας με τον έντονα αστικό χαρακτήρα. Η Ερμού τώρα αλλάζει πρόσωπο και γίνεται ένας ήσυχος, ευκολοδιάβατος πεζόδρομος, ιδανικός για βόλτα και χαλάρωση. Συναντάμε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Στο τέλος της Ερμού, το Παλιό Αμαξοστάσιο μας χαρίζει τα πιο διασκεδαστικά φεστιβάλ στη διάρκεια του καλοκαιριού. Βρισκόμαστε πια στην Πειραιώς, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, ο οποίος ενώνει την Αθήνα με τον Πειραιά και το λιμάνι.
Διασχίζοντάς τον βρισκόμαστε στο Γκάζι, μία LGBTQI+ friendly περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, clubs, bars και πολλές εστιατορικές επιλογές ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το Γκάζι αποτελεί τη στέγη της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, το πρώην εργοστάσιο αερίου που σήμερα αποτελεί πυρήνα του σύγχρονου αθηναϊκού πολιτισμού. Η Τεχνόπολις είναι προσβάσιμο μέρος για επίσκεψη και χαλάρωση, ενώ μπορεί κανείς να απολαύσει συναυλίες, μουσεία και ετήσια φεστιβάλ (για παράδειγμα, το Technopolis Jazz Festival τον Μάιο). Η διαδρομή μας καταλήγει στην πλατεία του Κεραμεικού και στο σταθμό της μπλε γραμμής 3 του μετρό «Κεραμεικός».
Γενική προσβασιμότητα διαδρομής
- Η διαδρομή είναι ελάχιστα κατηφορική. Σύμφωνα με το Google Maps θα «κατεβείτε» 58 μέτρα υψόμετρο σε μία συνολική απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Συστήνεται να μην επιχειρηθεί η διαδρομή με αντίθετη κατεύθυνση γιατί είναι ανηφόρα.
- Η διαδρομή απαρτίζεται κυρίως από πεζόδρομους με δύο διαφορετικά λιθόστρωτα, ένα μέτριας διακύμανσης που χρήστες αμαξιδίου το έχουν σημειώσει ως ενοχλητικό αλλά όχι επικίνδυνο (Σύνταγμα – Θησείο) και ένα επίπεδο λιθόστρωτο που είναι απόλυτα προσπελάσιμο και ασφαλές (Θησείο -Γκάζι).
- Δεν υπάρχει κανένα σκαλοπάτι στη διαδρομή.
- Ο φωτισμός το βράδυ είναι αρκετά περιορισμένος με σκοτεινά σημεία κατά τόπους.
- Στα εκάστοτε σημεία ενδιαφέροντος σημειώνεται η προσβασιμότητα βάσει των πληροφοριών στην ιστοσελίδα τους χωρίς να έχουν ελεγχθεί περαιτέρω.
- Τα περισσότερα μαγαζιά που βρίσκουμε κατά μήκος της διαδρομής δεν είναι φτιαγμένα με προσβάσιμες προδιαγραφές και δε διαθέτουν αναπηρικές τουαλέτες.
- Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Σύνταγμα» της μπλε γραμμής 3 «Αεροδρόμιο – Νίκαια» του μετρό. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε το σταθμό «Μοναστηράκι» που ανήκει στη μπλε γραμμή 3 και στην πράσινη γραμμή 1 καθώς και το σταθμό «Θησείο» που ανήκει στην πράσινη γραμμή 1. Η διαδρομή καταλήγει στο σταθμό «Κεραμεικός» της μπλε γραμμής 3. Όλοι οι παραπάνω σταθμοί διαθέτουν αναπηρική τουαλέτα, ασανσέρ και πλήρη πρόσβαση σε αμαξίδιο. Στους μπλε σταθμούς η επιβίβαση για τα αμαξίδια γίνεται από τον πρώτο και τελευταίο συρμό που δεν έχει διάκενο. Στην πράσινη γραμμή η επιβίβαση γίνεται αποκλειστικά από την πρώτη πόρτα του πρώτου βαγονιού, ενώ στο σταθμό «Μοναστηράκι», επειδή το διάκενο είναι μεγάλο, μπορείτε να ζητήσετε από τους υπεύθυνους φορητή ράμπα και υποστήριξη.
- Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή από οποιονδήποτε σταθμό επιθυμείτε και να τη συνεχίσετε με την ίδια κατεύθυνση που προτείνεται.
Αναλυτική Διαδρομή
Η διαδρομή μας ξεκινάει από τον σταθμό Μετρό «Σύνταγμα» της μπλε γραμμής 3 «Αεροδρόμιο – Νίκαια» και της κόκκινης γραμμής 2 «Ανθούπολη – Ελληνικό».
Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός “Σύνταγμα” – Γραμμή 2&3
Από την έξοδο Πλατεία Συντάγματος και τον ανελκυστήρα διασχίζουμε, κατηφορίζοντας, την πλατεία Συντάγματος.
Σημείο ενδιαφέροντος: Πλατεία Συντάγματος
Στο κάτω μέρος της πλατείας θα βρούμε το Info Point του Δήμου Αθηναίων.
Σημείο ενδιαφέροντος: Κιόσκι Τουριστικών Πληροφοριών
Στο κάτω μέρος της πλατείας βρίσκουμε διάβαση με ράμπα και φανάρι που μετράει τα δευτερόλεπτα για τους πεζούς. Το φανάρι δίνει πολύ λίγο χρόνο (15’’) για να διασχίσεις τον κεντρικό δρόμο αλλά παραμένει κόκκινο για τα οχήματα αρκετή ώρα μετά. Δε χρειάζεται να ανέβεις τη ράμπα στο απέναντι πεζοδρόμιο. Προτίμησε να περάσεις κατευθείαν στο λιθόστρωτο της Ερμού όπου είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας στην αρχή. Πεζόδρομος Ερμού – εμπορικό κομμάτι.
Σημείο ενδιαφέροντος: πεζόδρομος Ερμού
Κατηφορίζουμε την Ερμού για 450 μέτρα μέχρι την Εκκλησία της Καπνικαρέας.
Σημείο ενδιαφέροντος: Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Παναγία Καπνικαρέα
Συνεχίζουμε την κάθοδο στην Ερμού και φτάνουμε στο τέλος του πεζόδρομου γωνία με Αιόλου. Πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Πλατεία Αγίας Ειρήνη
Εκεί θα επιλέξουμε το δεξί πεζοδρόμιο για να συνεχίσουμε την κάθοδό μας.
Μόλις φτάσουμε στη διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο την οδό Αθηνάς, θα κάνουμε αριστερά και θα διασχίσουμε το φανάρι και τη διάβαση για να πάμε στην πλατεία Μοναστηρακίου. Δεν πάμε παράλληλα με τον δρόμο αλλά προχωράμε στην ευθεία της διάβασης για να φτάσουμε στην καρδιά της πλατείας.
Σημείο ενδιαφέροντος: Πλατεία Μοναστηρακίου
Στο βάθος της πλατείας, και με φόντο την Ακρόπολη, δεσπόζει ο σταθμός της Γραμμής 1 και 2 του Μετρό “Μοναστηράκι”.
Σημείο ενδιαφέροντος:Μετρό “Μοναστηράκι”
Στρίβοντας δεξιά του σταθμού, θα ανακαλύψουμε τη ζωηρή οδό Ηφαίστου: την παλαιότερη υπαίθρια αγορά της Αθήνας. Μοναστηράκι Flea Market.
Σημείο ενδιαφέροντος: Μοναστηράκι Flea Market.
Συνεχίζουμε την περιήγησή μας από τον σταθμό του μετρό “Μοναστηράκι”. Παίρνοντας τον δρόμο αριστερά από τον σταθμό, επί της πλατείας, την Άρεως (ελαφρά ανηφόρα 50 μέτρα απόσταση) βρίσκουμε τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.
Σημείο ενδιαφέροντος: Βιβλιοθήκη του Αδριανού.
Από τη βιβλιοθήκη του Αδριανού ξεκινάει η οδός Αδριανού. Η Αδριανού είναι ένας πολύ γνωστός πεζόδρομος, με βατό πλακόστρωτο και μήκος 500 μέτρα ο οποίος καταλήγει στο Θησείο. Στα αριστερά μας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς και οι γραμμές του ηλεκτρικού, ενώ στα δεξιά πλήθος από μαγαζάκια για φαγητό, καφέ ή ποτό βγάζουν έξω τραπεζοκαθίσματα, αλλά συνήθως δεν πληρούν στο εσωτερικό τους προσβάσιμες προδιαγραφές.Στοά Αττάλου – Αρχαία Αγορά.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Στοά Αττάλου – Αρχαία Αγορά.
Η Αδριανού τελειώνει και έχουμε φτάσει Θησείο. Στα αριστερά μας ξεκινάει ο πεζόδρομος της Αγίου Παύλου, που αν τον ανηφορίσουμε θα βρεθούμε στους πρόποδες της Ακρόπολης που μπορούμε να απολαύσουμε στην Προσβάσιμη Διαδρομή «Ξετυλίγοντας την Αρχαία Αθήνα». Ευθεία μας είναι ο σταθμός του ηλεκτρικού “Θησείο”.
Σημείο Ενδιαφέροντος: σταθμός του ηλεκτρικού “Θησείο”.
Δεξιά από τον σταθμό του ηλεκτρικού συνεχίζει η διαδρομή μας και ξαναβρίσκουμε την Ερμού η οποία πάλι έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο. Πλέον το πλακόστρωτο δεν είναι καθόλου ενοχλητικό για τα αμαξίδια, ενώ η ελαφριά κατηφορική της κλίση την καθιστά ιδανική για βόλτα (550 μέτρα μήκος).
Στα 150 μέτρα από την αρχή του πεζοδρόμου βρίσκουμε δεξιά μας το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων
Στα 200 μέτρα από το μνημείο βρίσκουμε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Βρίσκεται πιο χαμηλά από το επίπεδο της Ερμού και περικλείεται από κάγκελα με αποτέλεσμα να έχουμε ολόκληρη θέα των αρχαίων.
Σημείο ενδιαφέροντος: Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού
Στα 200 μέτρα ολοκληρώνεται η Ερμού. Εκεί βρίσκουμε το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.
Σημείο ενδιαφέροντος: παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.
Μόλις η Ερμού γίνεται πάλι δρόμος, βλέπουμε απέναντί μας την Τεχνόπολις που είναι και το επόμενο μέρος που θα επισκεφτούμε. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ράμπες για να γίνει συμβατικά και ασφαλώς η διαδρομή. Έτσι κάνουμε αριστερά (αντίθετα από την Τεχνόπολις) και ανηφορίζουμε προς τις γραμμές του ηλεκτρικού και τον λίθινο τοίχο. Αυτός ο πεζόδρομος λέγεται Δημοφώντος, είναι 50 μέτρα με ανύψωση 2 μέτρων, άρα ελαφρώς ανηφορικός. Στο τέλος του βρίσκουμε τον πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης και κάνουμε δεξιά. Κάτω έχει ρηχό πλακόστρωτο.
Για 130 μέτρα συνεχίζουμε ελαφρώς κατηφορικά. Βρίσκουμε μπροστά μας την Περσεφόνης και περνάμε απέναντι από τη διάβαση πεζών. Μόλις φτάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο δεν ανεβαίνουμε αλλά προσεκτικά πάμε παράλληλα με το πεζοδρόμιο, στην κόκκινη λωρίδα του ποδηλατοδρόμου, όπως πάνε και τα αυτοκίνητα, για να φτάσουμε στη συμβολή των οδών Περσεφόνης και Πειραιώς. Διασχίζουμε κάθετα την Πειραιώς και περνάμε απέναντι, παραμένοντας στην οδό Περσεφόνης. Δεν ανεβαίνουμε στο πεζοδρόμιο αλλά κατευθυνόμαστε προς το δεξί πεζοδρόμιο της οδού για να βρούμε την είσοδο της Τεχνόπολις.
Διασχίζουμε κάθετα την Πειραιώς και περνάμε απέναντι, παραμένοντας στην οδό Περσεφόνης. Δεν ανεβαίνουμε στο πεζοδρόμιο αλλά κατευθυνόμαστε προς το δεξί πεζοδρόμιο της οδού για να βρούμε την είσοδο της Τεχνόπολις.
Σημείο ενδιαφέροντος: Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων.
Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, έξω από την Τεχνόπολις και κατηφορίζουμε μέχρι τον σταθμό του μετρό. Μπορούμε να το κάνουμε είτε από τον δρόμο που είναι ήπιας κυκλοφορίας και η απόσταση μέχρι τον σταθμό είναι μόλις 180 μέτρα ή από το πεζοδρόμιο.
Το πεζοδρόμιο:
i) Έχει ράμπες. Η πρώτη που θα συναντήσουμε είναι ολισθηρή, απότομη με 8 εκατοστά ύψος
ii) Σε 2 σημεία έχει στενά περάσματα ανάμεσα από τους κορμούς των δέντρων και τη μάντρα. Το πρώτο 80 εκατοστών, το δεύτερο έχει χώρο 75 εκατοστά στο πεζοδρόμιο, αλλά ουσιαστικό άνοιγμα 1 μέτρο.