Βόλτα στην Ομόνοια
Βόλτα στην Ομόνοια
Photo: Θωμάς Γραβάνης
Πίνακας περιεχομένων
Σύνοψη διαδρομής
Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας δεν επιφυλάσσει μόνο αρχαία ερείπια για τον επισκέπτη. Περιλαμβάνει επίσης την καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας – και η διαδρομή αυτή ακολουθεί την κεντρικότερη αρτηρία της, την Πανεπιστημίου. Πάνω σε αυτή τη λεωφόρο, θα εντοπίσουμε τις μεγάλες φιλοδοξίες των σύγχρονων αστικών σχεδιαστών της Αθήνας, αποτυπωμένες σε τρία περίτεχνα κτίρια που είναι γνωστά ως Νεοκλασική Τριλογία Αθηνών. Με αρχή τον σταθμό “Πανεπιστήμιο” του μετρό, θα θαυμάσουμε το επιβλητικότερο εκ των τριών, το κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στρέφοντας στη συνέχεια την προσοχή μας προς την Ακαδημία και την παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη.
Ακολουθώντας τον δρόμο προς την Ομόνοια, θα συναντήσουμε το εμβληματικό Rex που φιλοξενεί εξαιρετικά έργα ανεβασμένα από τις σκηνές του Εθνικού μας Θεάτρου. Κοντά στην περιοχή, θα περάσουμε από το ιστορικό Πολυτεχνείο για να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει όλη την αρχαία ιστορία της Ελλάδας.
Η διαδρομή ολοκληρώνεται στο νεοαστικό σημείο αναφοράς της πλατεία Ομονοίας και το δροσιστικό της σιντριβάνι. Εδώ, θα ταξιδέψουμε σε μία παλαιότερη Αθήνα. Η εμβληματική πλατεία αποτελεί σημείο συμβολής των σημαντικότερων οδών της πρωτεύουσας. Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή στον σταθμό του μετρό “Ομόνοια”.
Γενική προσβασιμότητα διαδρομής
- Η διαδρομή είναι κυρίως επίπεδη σε μία συνολική απόσταση 2,1 χιλιομέτρων.
- Διανύει μερικές από τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας με πλατιά πεζοδρόμια.
- Το πρώτο μέρος της διαδρομής θα γίνει μέσα από τον “Μεγάλο Περίπατο”. Ο “Μεγάλος Περίπατος” είναι η αρχή του φιλόδοξου έργου μετατροπής του κέντρου σε έναν ενιαίο πεζόδρομο. Έτσι, πολλά σημεία του δρόμου έχουν οριοθετηθεί προς χρήση από πεζούς και ποδηλάτες.
- Το δεύτερο μέρος της διαδρομής διαθέτει οδηγό όδευσης τυφλών με χρωματική αντίθεση σε πλατύ πεζοδρόμιο.
- Στην περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο ο οδηγός όδευσης τυφλών δεν έχει πια χρωματική αντίθεση και είναι ίδιο υλικό και χρώμα με το υπόλοιπο δάπεδο.
- Η περιοχή είναι πολύ καλά φωτισμένη και το βράδυ.
- Στα εκάστοτε σημεία ενδιαφέροντος σημειώνεται η προσβασιμότητα βάσει των πληροφοριών στην ιστοσελίδα τους χωρίς να έχει ελεγχθεί περαιτέρω.
- Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Πανεπιστήμιο» και καταλήγει στο σταθμό «Ομόνοια» της κόκκινης γραμμής 2 “Ανθούπολη – Ελληνικό” του μετρό. Ο σταθμός “Ομόνοια” ανήκει και στην πράσινη γραμμή 1 “Πειραιάς – Κηφισιά”.
- Οι παραπάνω σταθμοί διαθέτουν αναπηρική τουαλέτα και ομιλούντα ασανσέρ.
- Ο σταθμός Ομόνοια διαθέτει πρόσβαση στο εσωτερικό του μέσω οδηγού όδευσης.
Αναλυτική Διαδρομή
Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Πανεπιστήμιο» της κόκκινης γραμμής 2 “Ανθούπολη – Ελληνικό” του μετρό.
Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός “Πανεπιστήμιο” – Γραμμή 2
Βγαίνουμε στην έξοδο “Ακαδημία” του σταθμού του μετρό “Πανεπιστήμιο” χρησιμοποιώντας τις σκάλες. Στρίβουμε δεξιά και κατεβαίνουμε από το πεζοδρόμιο.
Πατάμε πλέον, στον προστατευμένο για τους πεζούς χώρο του “Μεγάλου Περιπάτου” της Αθήνας. Στρίβουμε πάλι δεξιά, ώστε να κινούμαστε παράλληλα με το δρόμο και στην ίδια κατεύθυνση με τη ροή των αυτοκινήτων, έχοντας το πεζοδρόμιο στο δεξί μας χέρι.
Στο δεξί μας χέρι, επί του πεζοδρομίου, φαίνονται κατά σειρά, η Ακαδημία Αθηνών, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη τρία εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της πόλης που δεν είναι επισκέψιμα από το ευρύ κοινό.
Σημείο ενδιαφέροντος: Ακαδημία Αθηνών
Προχωράμε ευθεία, επί της Πανεπιστημίου (η οποία λέγεται και Ελευθερίου Βενιζέλου), παρακάμπτοντας κάθε τόσο στο δεξί μας χέρι μεταλλικά παγκάκια. Αριστερά μας υπάρχει συνεχόμενη περίφραξη από ζαρντινιέρες ως οριοθέτηση του χώρου των πεζών από τον δρόμο.
Μπροστά μας βρίσκουμε και διασχίζουμε κάθετα την οδό Ρήγα Φεραίου. Συνεχίζουμε ευθεία, χρησιμοποιώντας το κράσπεδο του δεξιού πεζοδρομίου για τον προσανατολισμό μας. Επί του πεζοδρομίου βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Σημείο ενδιαφέροντος: Εθνική Βιβλιοθήκη
Μπροστά μας βρίσκουμε και διασχίζουμε κάθετα την οδό Ιπποκράτους. Συνεχίζουμε ευθεία, χρησιμοποιώντας το κράσπεδο του δεξιού πεζοδρομίου για τον προσανατολισμό μας.
Μπροστά μας βρίσκουμε και διασχίζουμε κάθετα την οδό Χαριλάου Τρικούπη. Συνεχίζουμε ευθεία, χρησιμοποιώντας το κράσπεδο του δεξιού πεζοδρομίου για τον προσανατολισμό μας. Λίγο πιο κάτω, στο δεξί μας χέρι, επί του πεζοδρομίου, είναι η είσοδος του Εθνικού Θεάτρου – Rex, Πανεπιστημίου 48.
Σημείο ενδιαφέροντος: Εθνικό Θέατρο – Rex
Προχωρώντας ευθεία, βρίσκουμε μπροστά μας και διασχίζουμε κάθετα την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Συνεχίζουμε ευθεία, χρησιμοποιώντας το κράσπεδο του δεξιού πεζοδρομίου για τον προσανατολισμό μας.
Προχωρώντας, στο δεξί μας χέρι, προσπερνάμε την απόληξη του πεζοδρόμου της Θεμιστοκλέους. Σε λίγα μέτρα τελειώνει η διαδρομή του “Μεγάλου Περιπάτου”, επομένως πριν βρούμε μπροστά μας τον επόμενο κάθετο δρόμο, ανεβαίνουμε στο δεξί πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου.
Βρίσκουμε τον τοίχο, στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, τον αφήνουμε στο δεξί μας χέρι και στρίβουμε δεξιά στην οδό Πατησίων (η οποία λέγεται και 28ης Οκτωβρίου). Επί της Πατησίων εντοπίζουμε -και ακολουθούμε- τον οδηγό όδευσης τυφλών. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο δεξί πεζοδρόμιο της Πατησίων.
Πρόκειται για φαρδύ πεζοδρόμιο που μας εξασφαλίζει άνετη κίνηση.
Στη διακλάδωση του οδηγού όδευσης με επιλογές δεξιά προς τον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, εμείς συνεχίζουμε ευθεία επί της Πατησίων.
Προχωρώντας, βρίσκουμε μπροστά μας και διασχίζουμε κάθετα την οδό Βερανζέρου. Η Βερανζέρου προς τα δεξιά, αν την ακολουθήσουμε, μας οδηγεί στην πλατεία Κάνιγγος. Στα αριστερά μας, επί της οδού Βερανζέρου στον αριθμό 31, βρίσκονται τα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.
Προχωρώντας επί της Πατησίων, βρίσκουμε μπροστά μας -και διασχίζουμε κάθετα- την οδό Χαλκοκονδύλη. Συνεχίζοντας ευθεία βρίσκουμε και διασχίζουμε κάθετα την οδό Καποδιστρίου. Συνεχίζοντας ευθεία βρίσκουμε και διασχίζουμε κάθετα την οδό Σολωμού.
Συνεχίζοντας ευθεία βρίσκουμε κάθετα την οδό Στουρνάρη. Αν στρίψουμε δεξιά μας οδηγεί στην πλατεία Εξαρχείων, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Εξάρχεια
Διασχίζουμε κάθετα την οδό Στουρνάρη και συνεχίζουμε ευθεία επί της Πατησίων. Πλέον, στο δεξί μας χέρι, ξεκινούν και εκτείνονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το μνημείο των Ηρώων.
Σημείο ενδιαφέροντος: Πολυτεχνείο
Προχωρώντας ευθεία προσπερνάμε στα δεξιά μας τον δρόμο ήπιας κυκλοφορίας Τοσίτσα.
Πλέον στο δεξί μας χέρι ξεκινά ο τοίχος της περίφραξης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ακολουθούμε τον οδηγό όδευσης τυφλών ευθεία όπως πάει, μέχρι αυτός να κάνει διακλάδωση με επιλογές ευθεία και δεξιά. Εκεί, ακολουθούμε τον οδηγό όδευσης προς τα δεξιά και έχουμε κατεύθυνση, πλέον, προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο οδηγός όδευσης τυφλών, πλέον, δεν έχει χρωματική αντίθεση.
Προχωρώντας ευθεία, βρίσκουμε διακλάδωση του οδηγού με επιλογές ευθεία και δεξιά. Ευθεία μπροστά μας βρίσκεται η καφετέρια του μουσείου, εμείς στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τον οδηγό προς το μουσείο.
Κάποια στιγμή ο οδηγός διακόπτεται από επτά σκαλοπάτια τα οποία και ανεβαίνουμε. ξαναβρίσκουμε τον οδηγό και τον ακολουθούμε ως τα επόμενα σκαλοπάτια. Στο αριστερό μας χέρι υπάρχει κουπαστή και ανεβαίνουμε 15 σκαλοπάτια. Αφήνουμε τον τοίχο στο αριστερό μας χέρι και τον ακολουθούμε όπως πάει. Μας οδηγεί στην κεντρική είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σημείο ενδιαφέροντος: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μετά την επίσκεψή μας στο μουσείο, επιστρέφουμε ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή, στη συμβολή των λεωφόρων Πατησίων και Πανεπιστημίου.
Στο σημείο εκεί, κάνουμε δεξιά, διασχίζουμε κάθετα την Πατησίων από τη διάβαση, και περνάμε στο απέναντι πεζοδρόμιό της. Αφήνουμε στο δεξί μας χέρι τα κτίρια στην εσωτερική πλευρά και συνεχίζουμε ευθεία επί του πεζοδρομίου της Πανεπιστημίου, πλέον, έχοντας τον δρόμο αυτόν στο αριστερό μας χέρι.
Συνεχίζοντας ευθεία αναζητούμε να εντοπίσουμε οδηγό όδευσης τυφλών. Τον ακολουθούμε προς τα δεξιά για να οδηγηθούμε στην είσοδο “Πανεπιστημίου” του σταθμού “Ομόνοια” της γραμμής 1 και 2 του μετρό.
Σημείο ενδιαφέροντος: Πλατεία Ομονοίας