Βόλτα στον Εθνικό Κήπο - Τυφλος Άνδρας με λευκό μπαστούνι
Βόλτα στον Εθνικό Κήπο - Τυφλος Άνδρας με λευκό μπαστούνι

Βόλτα στον Εθνικό Κήπο

Photo: Θωμάς Γραβάνης

Βόλτα στον Εθνικό Κήπο

 

Photo: Θωμάς Γραβάνης

Πίνακας περιεχομένων

Παναθηναϊκό Στάδιο

Σύνοψη διαδρομής

Αυτή η καταπράσινη και γραφική διαδρομή ξεκινάει από τον Εθνικό Κήπο, μια πάλαι ποτέ βασιλική ιδιοκτησία και τώρα μία τεράστια όαση για το κοινό, στο κέντρο της Αθήνας. Περιμετρικά αυτού του αγαπητού αθηναϊκού καταφυγίου, βρίσκονται πολλά σημεία ενδιαφέροντος τόσο για τουρίστες όσο και για ντόπιους. Από τα Ρωμαϊκά Λουτρά, που ήρθαν στο φως στη διάρκεια ανασκαφών για τη δημιουργία του μετρό, μέχρι την Πύλη του Αδριανού που ήταν η επίσημη είσοδος της αρχαίας πόλης και τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ολυμπίου Διός με τους περίφημους στύλους του.

Όχι πολύ μακριά από εδώ, βρίσκεται ο Λόφος του Αρδηττού και το πάρκο του που αγκαλιάζουν το Καλλιμάρμαρο, το όμορφο στάδιο από λευκό μάρμαρο που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Επιστρέφοντας στο πάρκο, θα συναντήσουμε το επιβλητικό Ζάππειο Μέγαρο πριν καταλήξουμε στο κέντρο της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας: τη Βουλή των Ελλήνων, μαζί με το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη το οποίο άοκνα  φυλάσσεται συμβολικά από τους Εύζωνες όλο το 24ωρο. Όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική πλατεία Συντάγματος και τον σταθμό του μετρό “Σύνταγμα”.

Γενική προσβασιμότητα διαδρομής

  • Η διαδρομή είναι σχετικά επίπεδη σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων.
  • Είναι καλά φωτισμένη το βράδυ με εξαίρεση κάποια σημεία μέσα στοΖάππειο.

 

  • Στο μεγαλύτερό της μέρος δεν διαθέτει οδηγούς όδευσης τυφλών.
  • Μην βασίζεστε εξ’ ολοκλήρου στους οδηγούς όδευσης τυφλών, όπου υπάρχουν, είναι απλά βοηθητικοί για τον προσανατολισμό. Συχνά είναι κατειλημμένοι ή περνάνε κάτω από ψηλά εμπόδια και δεν έχουν χρωματική αντίθεση.
  • Στα εκάστοτε σημεία ενδιαφέροντος σημειώνεται η προσβασιμότητα βάσει των πληροφοριών που διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους χωρίς να έχει ελεγχθεί περαιτέρω.
  • Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Σύνταγμα» της γραμμής 2 “Ανθούπολη – Νίκαια” και της γραμμής 3 “Αεροδρόμιο – Νίκαια” του μετρό και επιστρέφει πάλι εκεί.
Πύλη Αδριανού
Εθνικός Κήπος
Ζάππειο

Αναλυτική Διαδρομή

pre loader
Βήμα 1

Η διαδρομή μας ξεκινάει από τον σταθμό της γραμμής 3 και 2 του μετρό “Σύνταγμα”.

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός “Σύνταγμα” – Γραμμή 2&3

 

Βήμα 2

Βγαίνουμε από τις σκάλες του σταθμού μετρό “Σύνταγμα” στην έξοδο “Αμαλίας – Εθνικός Κήπος”. Είμαστε πλέον επί του πεζοδρομίου της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας.

 

Αναζητούμε τον τοίχο στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου στο αριστερό μας χέρι και τον ακολουθούμε προχωρώντας ευθεία, έχοντας συνεχώς τον τοίχο αριστερά μας ως σημείο αναφοράς.

 

Λίγο πιο κάτω συναντάμε στο αριστερό μας χέρι ένα περίπτερο. Αμέσως μόλις το περάσουμε, μένοντας επί του πεζοδρομίου, στο αριστερό μας χέρι θα βρούμε την κεντρική είσοδο του Εθνικού Κήπου

 

Αν δεν μπούμε στον Εθνικό κήπο, προχωρώντας ευθεία θα συναντήσουμε άλλο ένα περίπτερο στο αριστερό μας χέρι, που σηματοδοτεί το τέλος της εισόδου του Εθνικού Κήπου.

 

Βγαίνοντας από τον Εθνικό κήπο, κάνουμε αριστερά, παρακάμπτουμε το περίπτερο στο αριστερό μας χέρι και συνεχίζουμε ευθεία.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Εθνικός Κήπος

Βήμα 3

Προχωρώντας, θα συναντήσουμε παγκάκια στην αριστερή εσωτερική πλευρά τα οποία παρακάμπτουμε και συνεχίζουμε ευθεία.

 

Πιο κάτω, στο αριστερό μας χέρι, θα συναντήσουμε σε μαρμάρινα βάθρα φτιαγμένες από μέταλλο τις προτομές των τριών αρχαίων Ελλήνων τραγικών ποιητών: Του Ευριπίδη, του Σοφοκλή και του Αισχύλου, με τη σειρά που τα συναντάμε.

 

Στο ίδιο σημείο, αλλά στην απέναντι πλευρά του δρόμου, στο δεξί μας χέρι, βρίσκεται η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο αριστερό μας χέρι συναντάμε άλλη μία είσοδο για τον Εθνικό Κήπο.

 

Προχωρώντας ευθεία, θα συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι, τρίτη είσοδο για το πάρκο και το Ζάππειο Μέγαρο. Στο ίδιο σημείο, αλλά στην απέναντι πλευρά του δρόμου, στο δεξί μας χέρι, βρίσκεται η Αγγλικανική Εκκλησία Άγιος Παύλος.

 

Διατηρούμε την ευθεία πορεία μας, έχοντας στο νου μας ότι για αρκετά βήματα, λόγω της μεγάλης έκτασης της εισόδου για το Ζάππειο, δεν θα έχουμε ως σημείο αναφοράς την αριστερή εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, η οποία διακόπτεται. Αφού παρακάμψουμε μία μικρή καφετέρια στο αριστερό μας χέρι συνεχίζουμε ευθεία.

 

Προχωρώντας, κατεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι, αλλά σημειώνουμε ότι είναι επί του ίδιου πεζοδρομίου στο οποίο ήδη βρισκόμαστε.

 

Συνεχίζοντας, στο αριστερό μας χέρι, θα συναντήσουμε περίφραξη με χαμηλή κουπαστή που περικλείεται ο χώρος των ρωμαϊκών λουτρών, στον οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Το πεζοδρόμιο για λίγα μέτρα αποκτά και οδηγό όδευσης τυφλών.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Ρωμαϊκά Λουτρά

Βήμα 4

Προσπερνώντας τα ρωμαϊκά λουτρά, εντοπίζουμε εκ νέου στην αριστερή εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, την μεταλλική περίφραξη του Εθνικού Κήπου και συνεχίζουμε ευθεία, αφήνοντάς την στο αριστερό μας χέρι.

 

Πιο κάτω, για λίγα βήματα η υφή του εδάφους γίνεται μεταλλική, λόγω της κατάληξης του εξαερισμού του μετρό. Η πορεία μας μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.

 

Προχωρώντας, κάθετα μπροστά μας βρίσκεται η  οδός Βασιλίσσης Όλγας και, ακολουθώντας συνεχώς την αριστερή εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, κάνουμε αριστερά. Εκεί, προσπερνάμε το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα.

 

Προχωρώντας ευθεία, βρίσκουμε κάθετα μπροστά μας την είσοδο αυτοκινήτων στο παρκινγκ του Ζάππειου. Δεν κατεβαίνουμε από το δάπεδο του πεζοδρομίου για να τη διασχίσουμε, αλλά στρίβουμε δεξιά 90 μοίρες και διασχίζουμε κάθετα την Βασιλίσσης Όλγας, επί της οποίας βρισκόμαστε, για να βρεθούμε από το αριστερό της πεζοδρόμιο στο δεξί.

 

Σημειώνουμε ότι σε εκείνο το σημείο υπάρχει διάβαση πεζών, ενώ η Βασιλίσσης Όλγας είναι φαρδύς δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, με νησίδα ενδιάμεσα, λωρίδες για ποδηλατοδρόμο, πεζόδρομο και γραμμές τραμ.

 

Φτάνοντας απέναντι, στο δεξί πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Όλγας, βρίσκουμε κάθετα μπροστά μας οδηγό όδευσης τυφλών. Εκεί έχουμε 2 επιλογές:

 

1 – Να συνεχίσουμε προς Πύλη Αδριανού.

 

 

Αν τον ακολουθήσουμε προς τα δεξιά, για 200 μέτρα, ο οδηγός όδευσης θα διακοπεί και θα βαδίσουμε σε χώμα. Εκεί, στο δεξί μας χέρι, εκτείνεται η μαρμάρινη πύλη του Αδριανού την οποία μπορούμε να ψηλαφίσουμε ελεύθερα. Εντοπίζετε εκ νέου, τον οδηγό όδευσης για την επιστροφή σας.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Πύλη Αδριανού

 

2 – Συνέχεια της διαδρομής

 

Αν όμως ακολουθήσουμε τον οδηγό προς τα αριστερά θα κατευθυνθούμε προς την υπόλοιπη διαδρομή και το Ολυμπιείο.

Βήμα 5

Προχωρώντας ο οδηγός όδευσης κάνει διακλάδωση με επιλογές δεξιά και ευθεία.

 

Αν τον ακολουθήσουμε δεξιά οδηγούμαστε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Ολυμπιείο

Βήμα 6

Όταν βγούμε από τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου βρίσκουμε τον οδηγό και τον ακολουθούμε προς τα δεξιά.

 

Συνεχίζουμε ευθεία ακολουθώντας τον οδηγό όδευσης όπως πάει και με προσεκτικό βηματισμό διότι στην πορεία μας υπάρχουν πολλά ψηλά φυτά.

 

Προχωρώντας, και ενώ είμαστε στο δεξί πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Όλγας, στο αριστερό μας χέρι θα προσπεράσουμε τη στάση του τραμ “Ζάππειο” προς Σύνταγμα, ενώ πιο κάτω θα συναντήσουμε κάθετα μπροστά μας την λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου.

 

Ο οδηγός όδευσης μας οδηγεί ακριβώς στη διάβαση. Στα επόμενα βήματα θα διασχίσουμε 3 συνολικά φανάρια τα οποία δεν είναι ηχητικά και προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την βοήθεια βλεπόντων όπου σας δοθεί η δυνατότητα.

 

Από τη διάβαση διασχίζουμε αρχικά κάθετα τις γραμμές του τραμ, μαζί με μία λωρίδα δρόμου και βρισκόμαστε σε διάζωμα.

 

Προσοχή: Πρόκειται για τριγωνικό διάζωμα ισόπεδο -και όχι ανισόπεδο- οπότε θα πρέπει έγκαιρα να λάβετε κλίση λοξά δεξιά αναζητώντας να εντοπίσετε σταθερό παρτέρι με λουλούδια επί του διαζώματος. Εκεί, στο διάζωμα, βρίσκεστε ακόμη επί της Βασιλίσσης Όλγας.

 

Πλέον, προσπερνώντας το παρτέρι και αφήνοντάς το στο δεξί σας χέρι, μπορείτε από εκείνο το σημείο με πολύ προσοχή, να διασχίσετε τις λωρίδες καθόδου της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου. Θα βρεθείτε στο ελαφρώς ανισόπεδο διάζωμα της Βασιλέως Κωνσταντίνου. Επί, του διαζώματος, στο δεξί σας χέρι βρίσκεται η στάση του τραμ “Ζάππειο” προς ΣΕΦ ή Βούλα, που έχει διαφορετική κατεύθυνση από την προηγούμενη.

 

Από το διάζωμα, με προσοχή θα πρέπει να διασχίσετε και το δεύτερο μισό του κεντρικού αυτού δρόμου, δηλαδή τις γραμμές του τραμ και τις λωρίδες ανόδου. Στο απέναντι πεζοδρόμιο της Βασιλέως Κωνσταντίνου στρίβουμε αριστερά αφήνοντας στο δεξί μας χέρι τον τοίχο χρησιμοποιώντας την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

 

Μετά τον τοίχο συνεχίζουμε να ακολουθούμε το μεταλλικό παρτέρι στην εσωτερική πλευρά και λίγο πιο κάτω συναντάμε τη στάση λεωφορείου “Μετς” την οποία και προσπερνάμε.

 

Συνεχίζοντας να ακολουθούμε την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, έχουμε ως σημείο αναφοράς τη μεταλλική περίφραξη. Η πρώτη εσοχή είναι η είσοδος για το πάρκο Αρδηττού.

 

 

Σημείο Ενδιαφέροντος: Πάρκο Αρδηττού

Βήμα 7

Συνεχίζοντας ευθεία ξαναβρίσκουμε τη μεταλλική περίφραξη στην εσωτερική πλευρά. Αμέσως μόλις αυτή τελειώσει, εντοπίζουμε μαρμάρινα κολωνάκια.

Αν κάνουμε δεξιά, περνώντας ανάμεσα στα κολωνάκια μπαίνουμε στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, αλλιώς συνεχίζουμε ευθεία. Στον προαύλιο χώρο στο δεξί μας χέρι βρίσκεται το άγαλμα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Η είσοδος για το Καλλιμάρμαρο εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι την διάβαση που βρίσκεται μπροστά μας.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Παναθηναϊκό Στάδιο – “Καλλιμάρμαρο”

Βήμα 8

Η διάβαση στην είσοδο του σταδίου διαθέτει ηχητικό φανάρι, το οποίο παράλληλα σε ενημερώνει με ομιλία για το ότι βρίσκεσαι μπροστά από το Καλλιμάρμαρο, με κατεύθυνση την Ηρώδου Αττικού.

 

Η συγκεκριμένη διάβαση:

 

  • ενημερώνει ηχητικά για την τοποθεσία. Η συσκευή ηχητικής σήμανσης βρίσκεται επί του στύλου του φαναριού και σε ύψος, περίπου, ένα μέτρο από το έδαφος. Στο κάτω μέρος της υπάρχει στρογγυλό κουμπί, το οποίο εάν το πατήσεις εκφωνεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, προς επιβεβαίωσή σου, σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και προς ποια κατεύθυνση ετοιμάζεσαι να διασχίσεις τον δρόμο.
  • έχει χρωματική σήμανση για άτομα με μερική όραση
  • έχει ειδοποίηση με δόνηση για τυφλοκωφά άτομα
  • έχει ηχητικό σήμα. Το αργό ηχητικό σημαίνει κόκκινο για τους πεζούς, ενώ το γρήγορο σημαίνει πράσινο, δηλαδή ότι ο πεζός μπορεί να διασχίσει το δρόμο.
  • διαθέτει ανάγλυφη σήμανση στο πάνω μέρος της συσκευής ηχητικής σήμανσης με βέλος που σου δείχνει την κατεύθυνση της πορείας στην οποία βρίσκεσαι.
  • ενημερώνει απτικά για το μέγεθος της διάβασης και των οδών που διασχίζουμε

 

Από εδώ και πέρα περιγράφουμε τη διαδρομή επιστροφής προς το Σταθμό μετρό “Συντάγματος”.

 

Βρισκόμαστε, λοιπόν στο δεξί πεζοδρόμιο της Βασιλέως Κωνσταντίνου στο αριστερό μας χέρι έχουμε τη σύγχρονη διάβαση που περιγράψαμε και δεξιά μας παραμένει το Καλλιμάρμαρο.

 

Εντοπίζουμε τη διάβαση και διασχίζουμε τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου φτάνοντας στο διάζωμά της. Εκεί, υπάρχει πάλι ηχητικό φανάρι και διασχίζουμε το άλλο μισό της Βασιλέως Κωνσταντίνου. Πλέον, στο αριστερό μας χέρι, κάθετα, εκτείνεται η Ηρώδου Αττικού.

 

Περνώντας, λοιπόν, απέναντι τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στρίβουμε 90 μοίρες αριστερά, ώστε να έχουμε κάθετα μπροστά μας την Ηρώδου Αττικού. Διαθέτει, πάλι, ηχητικό και απτικό φανάρι, και τη διασχίζουμε κάθετα.

 

Περνώντας απέναντι, στρίβουμε αριστερά πάνω στο πεζοδρόμιο, αφήνοντας στο δεξί μας χέρι την μεταλλική περίφραξη του Εθνικού Κήπου. Προχωράμε ακολουθώντας την περίφραξη και παρακάμπτοντας, κάποια στιγμή στο δεξί μας χέρι, μία εσοχή.

 

Βρισκόμαστε πλέον στην Βασιλίσσης Όλγας με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.

 

Κάποια στιγμή η μεταλλική περίφραξη τελειώνει και κάθετα μπροστά μας βρίσκεται ένας δρόμος που συνεχίζει προς τα δεξιά. Εκεί, είναι η καφετέρια Αίγλη και ο θερινός κινηματογράφος Cine Aigli, που διαθέτουν αναπηρικό πάρκινγκ χωρίς χρέωση. Πιο δίπλα βρίσκεται προσβάσιμη παιδική χαρά.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Σινέ Αίγλη

Βήμα 9

Συνεχίζουμε ευθεία, διασχίζουμε κάθετα αυτό το δρόμο που είναι ουσιαστικά είσοδος – έξοδος αυτοκινήτων, βρίσκουμε πάλι το πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Όλγας και συνεχίζουμε ακολουθώντας την εσωτερική του πλευρά.

 

Λίγο πιο κάτω η εσωτερική περίφραξη διακόπτεται από την κεντρική είσοδο του Ζάππειου, όπου εκεί αλλάζει και η υφή του εδάφους.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Ζάππειο Μέγαρο

Βήμα 10

Αν δεν μπούμε στο Ζάππειο, θα συνεχίσουμε ευθεία από την εσωτερική πλευρά του δεξιού πεζοδρομίου της Βασιλίσσης Όλγας με κατεύθυνση προς Σύνταγμα.

 

Στην πορεία μας θα παρακάμψουμε κι άλλη είσοδο αυτοκινήτων για το Ζάππειο, αφήνοντάς την στο δεξί μας χέρι και προχωρώντας ευθεία. Πλέον, ακολουθούμε αντίστροφα τη διαδρομή προς την είσοδο του σταθμού του μετρό “Σύνταγμα” από όπου ξεκινήσαμε.

 

Φτάνοντας στις σκάλες του σταθμού “Σύνταγμα”, μπορούμε να τις αφήσουμε στο δεξί μας χέρι και, συνεχίζοντας από την εσωτερική πλευρά, βρίσκουμε μπροστά μας διάβαση πεζών. Διασχίζουμε κάθετα τον δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ της Βουλής των Ελλήνων.

 

Αμέσως μόλις διασχίσουμε τον δρόμο του πάρκινγκ, παίρνουμε πορεία διαγώνια δεξιά και εντοπίζουμε το τοιχίο που οριοθετεί τον προαύλιο χώρο της Βουλής. Πάνω του το τοιχίο έχει μεγάλη, μεταλλική ασπίδα η οποία απεικονίζει ανάγλυφα την “Αργώ” το μυθικό καράβι της Αργοναυτικής εκστρατείας.

 

Αφήνουμε το τοιχίο στα δεξιά μας και, ακολουθώντας συνεχώς τη δεξιά εσωτερική πλευρά όπως πάει θα οδηγηθούμε στα σκαλοπάτια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Αξίζει να σταθούμε εδώ για λίγα λεπτά ακούγοντας τις κινήσεις των Ευζώνων, όταν αυτές επιτρέπονται, περίπου ανά μία ώρα στην αλλαγή βάρδιας.

 

Ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία, επιστρέφουμε στο σταθμό του μετρό “Σύνταγμα” όπου και ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Βουλή των Ελλήνων – Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Χάρτης

Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο