Βόλτα στην Ακρόπολη
Βόλτα στην Ακρόπολη
Photo: Θωμάς Γραβάνης
Πίνακας περιεχομένων
Σύνοψη διαδρομής
Η διαδρομή αυτή περνάει από τα βασικά σημεία-ορόσημο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ξεκινάει από το παγκοσμίου επιπέδου Μουσείο της Ακρόπολης, μια σύγχρονη πολιτιστική ατραξιόν που είναι προσβάσιμη και με μεγαλοπρεπή θέα στον Βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα. Το Μουσείο βρίσκεται πάνω στον ομορφότερο πεζόδρομο της Αθήνας, την Αρεοπαγίτου, η οποία «αγκαλιάζει» το βράχο της Ακρόπολης. Σε κοντινή απόσταση από το Μουσείο θα βρούμε το Ηρώδειο, ένα μνημειώδες αρχαίο θέατρο που φιλοξενεί μέχρι και σήμερα διεθνούς λάμψης συναυλίες και παραστάσεις. Δίπλα του ξεκινάει η ανηφόρα για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον θρυλικό ναό του Παρθενώνα. Με την ανέγερσή του να τοποθετείται τον 5ο αι. π.Χ. προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης, ο ναός αυτός παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στον κόσμο.
Μετά από μια σύντομη ανηφόρα προς πληθώρα αξιοσημείωτων αρχαιολογικών σημείων, η Αρεοπαγίτου μετατρέπεται στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και κατηφορίζει προς το ιστορικό Θησείο. Ήρθε η ώρα να βυθιστούμε στη νοσταλγική θέα και τα αρχιτεκτονικά δείγματα της παλιάς Αθήνας. Αυτή η φωτογενής συνοικία σφύζει από οικογένειες, τουρίστες και μικροπωλητές, ενώ προσφέρει απλόχερα μαγευτική θέα στην Ακρόπολη και το πάρκο του Θησείου. Το τελευταίο περιλαμβάνει το Ναό του Ηφαίστου (ή αλλιώς «Θησείο»), έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαίους ναούς στην Ελλάδα, στην καρδιά της αρχαίας αγοράς.
Γενική προσβασιμότητα διαδρομής
- Η συνολική διαδρομή υπολογίζεται σε 1,6 χιλιόμετρα.
- Όλη η διαδρομή -χωρίς να περιλαμβάνονται επισκέψεις στα σημεία ενδιαφέροντος- είναι σχετικά επίπεδη. Σύμφωνα με το google maps ο πρώτος πεζόδρομος που διανύουμε, αυτός της Αρεοπαγίτου, είναι ελαφρώς ανηφορικός. Η συνέχειά του, ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου, είναι αρκετά κατηφορικός μέχρι τον σταθμό του Θησείου. Προτείνουμε να μην επιχειρήσετε να κάνετε τη διαδρομή ανάποδα.
Προσοχή: Από τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου η είσοδος στο Ηρώδειο απέχει 170 μέτρα με συνολική ανύψωση 9 μέτρα και η είσοδος στο Βράχο της Ακρόπολης απέχει 230 μέτρα με συνολική ανύψωση 14 μέτρα, είναι δηλαδή αρκετά ανηφορικές με δύσκολο λιθόστρωτο.
- Η διαδρομή απαρτίζεται αποκλειστικά από πεζόδρομους με διαφορετικά λιθόστρωτα. Στο μεγαλύτερό της μέρος, διαθέτει ένα ρηχό λιθόστρωτο που έχει σημειωθεί από χρήστες αμαξιδίου ως ασφαλές και προσβάσιμο.
Προσοχή: Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς το Ηρώδειο αλλά και προς την είσοδο της Ακρόπολης είναι πολύ ανηφορικά και το λιθόστρωτο περιλαμβάνει ολισθηρούς πλίνθους με έντονες διακυμάνσεις στο μέγεθος και μεγάλο κενό μεταξύ τους. Έχει χαρακτηριστεί από χρήστες αμαξιδίου ως «επικίνδυνο, χρήζει προσοχής, χρήζει υποστήριξης, ολισθηρό».
- Οι πεζόδρομοι είναι καλά φωτισμένοι και τη νύχτα εκτός από τα σημεία πρόσβασης σε Ηρώδειο και Ακρόπολη. Εκεί ο φωτισμός είναι ανεπαρκής για βραδινή περιήγηση.
- Δεν υπάρχει κανένα σκαλοπάτι στη διαδρομή.
- Στα εκάστοτε σημεία ενδιαφέροντος που συναντάμε σημειώνεται η προσβασιμότητα βάσει των πληροφοριών που διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους.
- Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Ακρόπολη» της κόκκινης γραμμής 2 «Ελληνικό – Ανθούπολη» του μετρό και καταλήγει στο σταθμό «Θησείο» της πράσινης γραμμής 1 «Πειραιάς – Κηφισιά». Οι παραπάνω σταθμοί διαθέτουν αναπηρική τουαλέτα, ασανσέρ και πλήρη πρόσβαση σε αμαξίδιο. Στην κόκκινη γραμμή να επιβιβάζεστε πάντα στο πρώτο ή τελευταίο βαγόνι του συρμού το οποίο προορίζεται για αμαξίδια και ποδήλατα. Στην πράσινη γραμμή να επιβιβάζεστε πάντα από την πρώτη πόρτα του πρώτου βαγονιού. Το κενό, ανάμεσα στην αποβάθρα και τον συρμό στον Σταθμό Θησείο είναι μεγάλο.
Αναλυτική Διαδρομή
Η διαδρομή μας ξεκινάει από τον σταθμό του Μετρό “Ακρόπολη” και το μοναδικό ανελκυστήρα που διαθέτει για το επίπεδο του δρόμου.
Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός μετρό “Ακρόπολη” – Γραμμή 2
Από την έξοδο “Μουσείο Ακρόπολης” και τον ανελκυστήρα κάνουμε αριστερά και ανηφορίζουμε ελαφρώς την οδό Μακρυγιάννη (3 μέτρα ανύψωση σε 70 μέτρα απόσταση) κατευθυνόμενοι προς τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στα αριστερά μας θα δούμε την είσοδο αυτοκινήτων για το Μουσείο της Ακρόπολης, εκεί -μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με το Μουσείο- μπορούμε να παρκάρουμε το αναπηρικό μας όχημα. Η Μακρυγιάννη είναι πεζόδρομός κι η ίδια, με ήπιο λιθόστρωτο και πεζοδρόμιο.
Σε 70 μέτρα συναντάμε τον διάσημο πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου όπου κάνουμε αριστερά.
Σημείο ενδιαφέροντος: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Στη συμβολή Μακρυγιάννη και Αρεοπαγίτου θα βρούμε το Tourist Information Center Athens στην κορυφή 5 σκαλοπατιών. Για να το προσεγγίσουμε με αμαξίδιο -στην περίπτωση που χρειαζόμαστε πληροφορίες- θα πρέπει να κάνουμε αριστερά στην Αρεοπαγίτου, και στα 50 μέτρα να κάνουμε δεξιά στην μικρή οδό Θρασύλλου και κατευθείαν δεξιά ώστε να βρούμε την κεντρική είσοδο.
Σημείο ενδιαφέροντος: Tourist Information Center Athens
Επιστρέφοντας στην Αρεοπαγίτου και συνεχίζοντας τη διαδρομή μας για περίπου 100 μέτρα θα βρούμε στα αριστερά μας την προσβάσιμη είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης, η οποία βρίσκεται στα αριστερά της κεντρικής εισόδου επισκεπτών.
Σημείο ενδιαφέροντος: Μουσείο Ακρόπολης
Βγαίνοντας από το Μουσείο, επί της Αρεοπαγίτου, συνεχίζουμε αριστερά. Η βόλτα μας θα συνεχιστεί για 550 μέτρα με ανύψωση 8 μέτρων σε ήπιο λιθόστρωτο συνδυασμένο με μάρμαρο βατό για χρήστες αμαξιδίου.
Περίπου στα μισά αυτής της διαδρομής, στο δεξί μας χέρι, θα βρούμε τη Ρωμαϊκή Δεξαμενή και τις σκάλες που οδηγούν στο Ηρώδειο.
Εμείς θα συνεχίσουμε για να βρούμε πιο κάτω την λιθόστρωτη ράμπα που θα μας οδηγήσει στις πύλες του αρχαίου θεάτρου.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Από το σημείο που ξεκίνησε η ανάβαση για το Ηρώδειο, στα αριστερά, ξεκινάει και η οδός Θεωρίας που μας οδηγεί στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Στο πλαίσιο ανάπτυξης της προσβασιμότητας του βράχου της Ακρόπολης υπάρχουν golf cart που μετακινούν επισκέπτες σε αμαξίδιο από την Αρεοπαγίτου στην είσοδο του βράχου. Ένα όχημα από αυτά βρίσκεται πάντα διαθέσιμο, τις ώρες που είναι ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος, στη συμβολή των οδών Αρεοπαγίτου και Θεωρίας χωρίς πρότερο ραντεβού. Εφόσον το όχημα είναι απασχολημένο ανεβάζοντας επισκέπτες, στα επόμενα 5 λεπτά θα έρθει το επόμενο. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα οχήματα, πρέπει να γίνει κλήση στο αρχιφυλάκιο, στο +302103214172-3.
Εναλλακτικά, αν και δεν συνίσταται, μπορούμε να παραβλέψουμε τα golf carts και να συνεχίσουμε όπως προηγουμένως τη διαδρομή, η οποία είναι τώρα ανηφορική με ανώμαλο έδαφος. Ανηφορίζουμε το λιθόστρωτο της Θεωρίας για 200 μέτρα με 20 μέτρα ανύψωση. Εκεί θα βρούμε μία διακλάδωση με 3 επιλογές, αριστερά πάει προς την Πλάκα, ευθεία προς την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και δεξιά προς τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Το λιθόστρωτο είναι ολισθηρό και ανισόπεδο.
Σημείο ενδιαφέροντος: Ιερός Βράχος Ακρόπολης
Από την Θεωρίας επιστρέφουμε στην Αρεοπαγίτου για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας. Στα αριστερά μας, και στο σημείο που η Αρεοπαγίτου μετατρέπεται σε Αποστόλου Παύλου, εκτείνεται ο λόφος του Φιλοπάππου.
Σημείο ενδιαφέροντος: Λόφος Μουσών (Φιλοπάππου), Πνύκας, Νυμφών
Συνεχίζουμε την βόλτα μας προς το Θησείο. Η Αρεοπαγίτου έχει δώσει τη θέση της στην Αποστόλου Παύλου και κατηφορίζει προς το Σταθμό του Θησείου. Για 800 μέτρα διαδρομή, και κατάβαση 31 μέτρα, διανύουμε ένα ήπιο λιθόστρωτο σε πεζόδρομο.
Δεξιά και αριστερά μας συναντάμε πολλούς περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους.
Σημείο ενδιαφέροντος: Σινέ “Θησείον”
Συνεχίζουμε στην Αποστόλου Παύλου μέχρι να συναντήσουμε τις καφετέριες και το πλάτωμα της πλατείας Jacqueline de Romigi. Εκεί, στο βάθος και αριστερά, βρίσκεται η προσβάσιμη είσοδος για τον Ναό του Ηφαίστου. Ο Ναός είναι μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς που βρίσκεται στην Προσβάσιμη Διαδρομή «Από την ιστορική καρδιά στην αστική ψυχή της Αθήνας» όμως η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μόνο από εδώ, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Σημείο ενδιαφέροντος: Ναός Ηφαίστου
Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται στο σταθμό Θησείο.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Σταθμός μετρό “Θησείο” – Γραμμή 1