Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο - Τυφλος Άνδρας με λευκό μπαστούνι
Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο - Τυφλος Άνδρας με λευκό μπαστούνι

Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο

Photo: Θωμάς Γραβάνης

Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο

 

Photo: Θωμάς Γραβάνης

Πίνακας περιεχομένων

TGR-AccessibleAthens-1stItinerary-SyntagmaSquare

Σύνοψη διαδρομής

Η διαδρομή αυτή διασχίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από την πιο εμβληματική κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας των Αθηνών, την πλατεία Συντάγματος.

Τοποθετημένο σε σημείο κομβικό, απέναντι από τη Βουλή, το Σύνταγμα αποτελεί την καρδιά της πόλης. Πολλές εκδηλώσεις-ορόσημο, τόσο πολιτικές όσο και πολιτισμικές λαμβάνουν χώρα εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς: από την εθνική παρέλαση τον Μάρτιο για τον εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, ως την παρέλαση του Athens Pride τον Ιούνιο, και τον φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης τον Δεκέμβριο. Περιστοιχισμένη από πολυτελή ξενοδοχεία και πεζοδρόμους με πολυσύχναστα καφέ, η πλατεία Συντάγματος είναι ταυτόχρονα η είσοδος για την Ερμού, τον πιο φημισμένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας. Η Ερμού διασχίζει όλο το ιστορικό κέντρο για να καταλήξει στην καρδιά του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, την Τεχνόπολη.

Η Ερμού είναι στο μεγαλύτερο της μέρος πεζόδρομος με ρηχό λιθόστρωτο. Στην αρχή της βρίθει από εμπορικά μαγαζιά και καφετέριες. Εκεί μπορούμε να βρούμε τη γραφική Καπνικαρέα, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, χτισμένη γύρω στο 1052.  Είμαστε όμως, επίσης, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Αγίας Ειρήνης με τα ανθοπωλεία της και τα νεωτεριστικά της στέκια. Η Ερμού περνάει από το Μοναστηράκι, την πλατεία με την περισσότερη ζωή στο κέντρο, που νυχθημερόν τη βλέπει κανείς κατάμεστη. Εκεί ξεκινάμε να έχουμε την εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης, ενώ γύρω μας συναντάμε πληθώρα από αρχαιολογικούς χώρους (με κυριότερο την Αρχαία Αγορά και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού – τη νεκρόπολη της αρχαίας Αθήνας).

Πάγκοι πλανόδιων πωλητών, παλαιοπωλεία, ταβερνάκια και ethnic εδέσματα μας συντροφεύουν μέχρι το Θησείο, όπου διασταυρωνόμαστε με την Αποστόλου Παύλου, έναν όμορφο πεζόδρομο που μας οδηγεί στην Ακρόπολη. Συνεχίζοντας, όμως, την Ερμού θα οδηγηθούμε στο Γκάζι, τη ζωηρή συνοικία της Αθήνας με τον έντονα αστικό χαρακτήρα. Η Ερμού τώρα αλλάζει πρόσωπο και γίνεται ένας ήσυχος, ευκολοδιάβατος πεζόδρομος, ιδανικός για βόλτα και χαλάρωση. Συναντάμε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Στο τέλος της Ερμού, το Παλιό Αμαξοστάσιο μας χαρίζει  τα πιο διασκεδαστικά φεστιβάλ στη διάρκεια του καλοκαιριού. Βρισκόμαστε πια στην Πειραιώς, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, ο οποίος ενώνει την Αθήνα με τον Πειραιά και το λιμάνι.

Διασχίζοντάς τον βρισκόμαστε στο Γκάζι, μία LGBTQI+ φιλική περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, κλαμπ, μπαρ και πολλές εστιατορικές επιλογές ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το Γκάζι αποτελεί τη στέγη της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, το πρώην εργοστάσιο αερίου που σήμερα αποτελεί πυρήνα του σύγχρονου αθηναϊκού πολιτισμού. Η Τεχνόπολις είναι προσβάσιμο μέρος για επίσκεψη και χαλάρωση, ενώ μπορεί κανείς να απολαύσει συναυλίες, μουσεία και ετήσια φεστιβάλ (για παράδειγμα, το Technopolis Jazz Festival τον Μάιο). Η διαδρομή μας καταλήγει στην πλατεία του Κεραμεικού και στο σταθμό της μπλε γραμμής 3 του μετρό  «Κεραμεικός».

Γενική προσβασιμότητα διαδρομής

 • Η διαδρομή είναι ελάχιστα κατηφορική σε απόσταση 2,3 χιλιομέτρων.
 • Απαρτίζεται κυρίως από πεζόδρομους. Διασταυρώνεται με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας αλλά και δρόμους αυξημένης κίνησης.
 • Είναι μέτρια φωτισμένη το βράδυ με σκοτεινά σημεία κατά τόπους.
 • Το έδαφος είναι ενίοτε ολισθηρό από τη συχνή χρήση.
 • Μην βασίζεστε εξ’ ολοκλήρου στους οδηγούς όδευσης τυφλών, είναι απλά βοηθητικοί για τον προσανατολισμό. Συχνά είναι κατειλημμένοι ή περνάνε κάτω από ψηλά εμπόδια.
 • Οι οδηγοί όδευσης δεν έχουν χρωματική αντίθεση.
 • Από το Μοναστηράκι μέχρι το Θησείο η διαδρομή είναι αρκετά προβληματική και πρέπει να διεκπεραιώνεται προσεκτικά.
 • Στα εκάστοτε σημεία ενδιαφέροντος σημειώνεται η προσβασιμότητα βάσει των πληροφοριών που διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους χωρίς να έχουν ελεγχθεί περαιτέρω.
 • Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Σύνταγμα» της γραμμής 2 «Ανθούπολη – Νίκαια» και της γραμμής 3 “Αεροδρόμιο – Νίκαια” του μετρό. Στη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσουμε το σταθμό «Μοναστηράκι» που ανήκει στην 1 και στην 3 γραμμή και το σταθμό «Θησείο» που ανήκει στην 1. Η διαδρομή καταλήγει στο σταθμό «Κεραμεικός» της γραμμής 3. Όλοι οι παραπάνω σταθμοί διαθέτουν αναπηρική τουαλέτα και ομιλούντα ασανσέρ. Οι σταθμοί «Μοναστηράκι», «Θησείο» και «Κεραμεικός» διαθέτουν πρόσβαση στο εσωτερικό τους μέσω οδηγών όδευσης τυφλών.

Αναλυτική Διαδρομή

pre loader
Βήμα 1

Η διαδρομή μας ξεκινάει από τον σταθμό της γραμμής 3 του μετρό “Σύνταγμα”.

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός “Σύνταγμα” – Γραμμή 2&3

 

Βήμα 2

Στο σταθμό μετρό Σύνταγμα υπάρχει μόνο ένα ασανσέρ για έξοδο στο επίπεδο του δρόμου. Βγαίνουμε από το ασανσέρ του μετρό στην πλατεία Συντάγματος.

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Πλατεία Συντάγματος

Βήμα 3

Με το που βγούμε από το ασανσέρ θα εντοπίσουμε οδηγό όδευσης τυφλών τον οποίο ακολουθούμε διασχίζοντας όλη την πλατεία Συντάγματος. Ο οδηγός μας οδηγεί προς την οδό Ερμού.

 

Στη πρώτη διακλάδωση του οδηγού όδευσης τυφλών, η επιλογή που οδηγού προς τα δεξιά θα μας οδηγήσει στις σκάλες εισόδου – εξόδου από τον σταθμό Συντάγματος. Επιλέγετε να ακολουθήσετε τον οδηγό προς τα αριστερά για να συνεχίσετε τη διαδρομή.

 

Σε περίπτωση που βγούμε από τις σκάλες στην έξοδο του σταθμού Συντάγματος τότε απλά παίρνουμε τον οδηγό όδευσης τυφλών -που βρίσκεται στο τέρμα αριστερό σημείο της σκάλας όπως ανεβαίνεις- και τον ακολουθούμε ευθεία, όπως πάει, διασχίζοντας την πλατεία Συντάγματος με κατεύθυνση προς την οδό Ερμού.

 

Στην επόμενη διακλάδωση του οδηγού όδευσης τυφλών με επιλογές δεξιά και αριστερά στρίβουμε δεξιά.

 

Επόμενη διακλάδωση με επιλογές αριστερά και ευθεία, συνεχίζουμε ευθεία.

 

Επόμενη διακλάδωση με επιλογές ευθεία και αριστερά, στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τον οδηγό έως τη διάβαση πεζών για την οδό Ερμού.

 

Πριν τη διάβαση, στο δεξί μας χέρι, υπάρχει κιόσκι πληροφοριών και χαρτών για τουρίστες.

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Κιόσκι Τουριστικών Πληροφοριών

Βήμα 4

Λίγο πριν φτάσουμε στη διάβαση, μεσολαβεί η τελευταία διακλάδωση του οδηγού όδευσης τυφλών με επιλογές δεξιά, αριστερά και ευθεία. Εκεί συνεχίζουμε ευθεία.

 

Για να βρεθούμε στην οδό Ερμού, θα διασχίσουμε κάθετα την οδό Φιλελλήνων από τη διάβαση πεζών στην οποία μας οδηγεί ο οδηγός όδευσης τυφλών.

 

Διάβαση πεζών:

 

 • Φτάνοντας στη διάβαση, στο δεξί μας χέρι θα εντοπίσουμε και θα ακούσουμε το αυτόματο ηχητικό φανάρι.
 • Το συγκεκριμένο φανάρι έχει επιπλέον χρωματική αντίθεση για άτομα με μερική απώλεια όρασης.
 • Διαθέτει ανάγλυφη σήμανση στο πάνω μέρος της συσκευής ηχητικής σήμανσης με βέλος που σου δείχνει την κατεύθυνση της πορείας στην οποία βρίσκεσαι.
 • Στο κάτω μέρος της συσκευής ηχητικής σήμανσης του φαναριού, υπάρχει στρογγυλό κουμπί, το οποίο εάν το πατήσεις σου εκφωνεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, προς επιβεβαίωσή σου, σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και προς ποια κατεύθυνση ετοιμάζεσαι να διασχίσεις τον δρόμο.
 • Η συσκευή ηχητικής σήμανσης βρίσκεται επί του στύλου του φαναριού και σε ύψος, περίπου, ένα μέτρο από το έδαφος.
 • Όση ώρα ακούγεται ο αργός ήχος δεν επιτρέπεται να διασχίσεις τον δρόμο, μόλις ο ήχος γίνει γρήγορος σημαίνει πράσινο για τους πεζούς και μπορείς να διασχίσεις με ασφάλεια.

Περνώντας απέναντι, στο αντίστοιχο σημείο και στο ίδιο ύψος, θα εντοπίσουμε φανάρι με ηχητική σήμανση, το οποίο με τον ίδιο τρόπο, προς επιβεβαίωσή μας, μπορεί να εκφωνήσει την αντίστροφη ακριβώς πορεία, δηλαδή ότι βρισκόμαστε, πλέον, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Φιλελλήνων, έχοντας αφήσει πίσω μας την πλατεία Συντάγματος.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: πεζόδρομος Ερμού

Βήμα 5

Αφήνουμε το φανάρι στο δεξί μας χέρι και συνεχίζουμε ευθεία μέχρι να βρούμε το εσωτερικό του πεζοδρομίου στο οποίο βρισκόμαστε. Μόλις το εντοπίσουμε στρίβουμε αριστερά, αφήνοντας δηλαδή τον εσωτερικό τοίχο στο δεξί μας χέρι. Την εσωτερική, αυτή, πλευρά του πεζοδρομίου, στο δεξί μας χέρι, θα τη χρησιμοποιούμε για να προσανατολιζόμαστε σε αυτό το στάδιο της διαδρομής.

 

Ο πρώτος κάθετος δρόμος που θα συναντήσουμε μπροστά μας είναι η οδός Νίκης, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτή τη γωνία, Νίκης και Ερμού, στο αριστερό μας χέρι υπάρχει περίπτερο. Διασχίζουμε τη Νίκης κάθετα και συνεχίζουμε ευθεία επί του πεζόδρομου Ερμού.

 

Μέχρι τον επόμενο κάθετο δρόμο, την οδό Βουλής, θα προσέξουμε διότι στο δεξί μας χέρι παρεμβάλλονται δύο στοές. Επειδή χρησιμοποιούμε για τον προσανατολισμό μας την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, θα πρέπει να μην μπερδευτούμε και να μην μπούμε στο εσωτερικό τους. Η οδός Βουλής που συναντάμε είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, τη διασχίζουμε κάθετα και συνεχίζουμε ευθεία επί του πεζόδρομου Ερμού, κρατώντας ξανά τον τοίχο στο δεξί μας χέρι.

 

Μέχρι τον επόμενο κάθετο δρόμο, τον πεζόδρομο Διομείας, παρεμβάλλονται στο δεξί μας χέρι μία εσοχή και μία στοά, που θα πρέπει απλά να τις παρακάμψουμε συνεχίζοντας ευθεία. Διασχίζουμε την οδό Διομείας, και συνεχίζουμε ευθεία επί του πεζόδρομου Ερμού.

 

Στο δεξί μας χέρι παρεμβάλλεται πάλι εσοχή και φτάνουμε στον πεζόδρομο Κορνάρου τον οποίο διασχίζουμε κάθετα και συνεχίζουμε ευθεία επί της οδού Ερμού μέχρι τον επόμενο κάθετο δρόμο, τον πεζόδρομο Φωκίωνος.

 

Διασχίζουμε τον πεζόδρομο Φωκίωνος και συνεχίζουμε ευθεία επί του πεζόδρομου Ερμού, ακολουθώντας πάντα τη δεξιά εσωτερική πλευρά του. Παρεμβάλλεται στοά επί της οδού Ερμού 36 την είσοδο της οποίας παρακάμπτουμε.

 

Διασχίζουμε κάθετα τον επόμενο πεζόδρομο Ευαγγελιστρίας και συνεχίζουμε ευθεία επί του πεζόδρομου Ερμού έως την πλατεία της Καπνικαρέας. Πρόκειται για μία πλατεία, η οποία στο χάρτη απεικονίζεται κυκλική, στη μέση της οποία βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο του πεζοδρόμου η εκκλησία της Καπνικαρέας.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Παναγία Καπνικαρέα

Βήμα 6

Τα κτίρια πέριξ της πλατείας της δίνουν στην πράξη ένα σχήμα τετραγώνου. Έχοντας πάλι τα κτίρια στο δεξί μας χέρι, θα διέλθουμε την πλατεία. Αρχικά, διασχίζουμε κάθετα τον πεζόδρομο της οδού Καλαμιώτου και στην επόμενη γωνία δρόμου -έχοντας περπατήσει το μισό του τετραγώνου- επανερχόμαστε στην Ερμού και κάνουμε δεξιά για να συνεχίσουμε επί του πεζοδρόμου.

 

Προχωρώντας επί της Ερμού θα παρακάμψουμε μία εσοχή στο δεξί μας χέρι. Στην επόμενη γωνία θα συναντήσουμε τον πεζόδρομο Αιόλου τον οποίο διασχίζουμε κάθετα.

 

Η οδός Αιόλου προς τα δεξιά είναι πεζόδρομος γεμάτος μαγαζάκια για καφέ, γλυκό, φαγητό και ποτό, ο οποίος καταλήγει στην κοσμική πλατεία της Αγίας Ειρήνης.

 

 

Σημείο Ενδιαφέροντος: Πλατεία Αγίας Ειρήνη

Βήμα 7

Αμέσως μόλις περάσουμε κάθετα τον πεζόδρομο Αιόλου, η Ερμού επί της οποία βρισκόμαστε, από πεζόδρομος μετατρέπεται σε δρόμο, επομένως παραμένουμε στο δεξί πεζοδρόμιο της οδού Ερμού.

 

Η κίνηση των οχημάτων επί της οδού Ερμού, είναι παράλληλη με την μας πορεία και έχει την ίδια κατεύθυνση με εμάς. Προχωρώντας, βρίσκουμε κάθετα μπροστά μας την οδό Αθηνάς, έναν μεγάλο κεντρικό δρόμο διπλής κατεύθυνσης με φαρδύ πεζοδρόμιο, γεμάτο μυρωδιές από μπαχαρικά λόγω των πολλών καταστημάτων που τα πωλούν κατά μήκος όλου του δρόμου.

 

Εκεί:

 • Αν ακολουθήσετε δεξιά την οδό Αθηνάς σε 800 μέτρα θα καταλήξετε στην πλατεία Ομονοίας, όπου εκεί υπάρχει ο σταθμός Ομόνοια του μετρό γραμμή 2.
 • Αν στρίψετε αριστερά θα οδηγηθείτε, μέσω διάβασης, στην πλατεία Μοναστηρακίου. Εκεί υπάρχει ο σταθμός Μοναστηράκι των γραμμών 1 και 3 του μετρό.

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Πλατεία Μοναστηρακίου

Βήμα 8

Εμείς συνεχίζουμε ευθεία, εντοπίζουμε τη διάβαση πεζών και διασχίζουμε την οδό Αθηνάς με προσοχή, διότι στο σημείο δεν υπάρχει ηχητική σήμανση για άτομα με οπτική αναπηρία, και συνεχίζουμε επί της οδού Ερμού.

 

Από το σημείο που βρισκόμαστε έχει ξεκινήσει να φαίνεται ο ιερός βράχος της Ακρόπολης.

 

Πλέον, στο αριστερό μας χέρι, η Ερμού έχει γίνει δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Παραμένοντας στο δεξί πεζοδρόμιο της Ερμού εντοπίζουμε τον οδηγό όδευσης τυφλών. Από εδώ και πέρα, στη διαδρομή μας, θα συναντήσουμε αρκετές δυσκολίες ως προς την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων.

 

Προχωρώντας ευθεία, επί της οδού Ερμού, συναντάμε μπροστά μας την οδό Μιαούλη, την  οποία διασχίζουμε κάθετα.

 

Συνεχίζοντας επί της οδού Ερμού, ο οδηγός όδευσης υπάρχει, πλέον, στην εξωτερική πλευρά του δεξιού πεζοδρομίου που βρισκόμαστε. Συναντάμε μπροστά μας τον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας, τον οποίο διασχίζουμε κάθετα.

 

Συνεχίζοντας ευθεία συναντάμε τον πεζόδρομο Πιττάκη τον οποίο διασχίζουμε κάθετα.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Ψυρρή

Βήμα 9

Συνεχίζουμε επί της οδού Ερμού και διασχίζουμε κάθετα την οδό Αρτέμιδος. Πλέον ο οδηγός όδευσης τυφλών συνεχίζει στη μέση του δεξιού πεζοδρομίου που βρισκόμαστε.

 

Συνεχίζοντας, διασχίζουμε κάθετα την οδό Καραϊσκάκη. Με το που διασχίσουμε αυτή την οδό, δεν ανεβαίνουμε στο δεξί πεζοδρόμιο επί της οδού Ερμού, αλλά περπατάμε παράλληλα με αυτό και ακριβώς δίπλα του. Εκεί υπάρχει προστατευμένη λωρίδα επί του οδοστρώματος όπου στο αριστερό μας χέρι υπάρχει περίφραξη οριοθέτησης μας από το δρόμο.

 

Στην επόμενη γωνία διασχίζουμε κάθετα την οδό Αρίωνος και ανεβαίνουμε πλέον στο δεξί πεζοδρόμιο επί της οδού Ερμού, εντοπίζοντας και τον οδηγό όδευσης τυφλών.

 

Συνεχίζοντας βρίσκουμε την οδό Αυλητών την οποία διασχίζουμε κάθετα.

 

Συνεχίζοντας διασχίζουμε κάθετα τον ενιαίο δρόμο που δημιουργούν οι απολήξεις των οδών Ναυάρχου Αποστόλη και Λεωκορίου και παραμένουμε επί της Ερμού. Πλέον το δεξί πεζοδρόμιο της οδό Ερμού έχει στενέψει και συστήνουμε πιο αργά βήματα και προσοχή σε ψηλά εμπόδια που υπάρχουν, π.χ. πινακίδες.

 

Στην επόμενη γωνία, Ερμού και Ασωμάτων, θα κάνουμε αριστερά και θα διασχίσουμε την οδό Ερμού για να βρεθούμε στο αριστερό της πεζοδρόμιο. Στο σημείο υπάρχει διάβαση πεζών. Έπειτα, και ενώ είμαστε στην αριστερή πλέον πλευρά της οδού Ερμού, θα διασχίσουμε κάθετα την οδό Ασωμάτων η οποία βρίσκεται μπροστά μας.

 

Ανεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο, εντοπίζουμε τον οδηγό όδευσης τυφλών και στρίβουμε αριστερά. Δηλαδή, πλέον, έχουμε τον δρόμο στο αριστερό μας χέρι. Ακολουθούμε τον οδηγό όδευσης τυφλών όπως μας πάει, παρά τις όποιες διακλαδώσεις του.

 

Πλέον, στο αριστερό μας χέρι, βρίσκεται ο σταθμός Θησείο της γραμμής 1 του μετρό. Από εκεί ξεκινάει ο μεγάλος πεζόδρομος της Αγίου Παύλου που οδηγεί προς την Ακρόπολη και περιγράφεται στην Προσβάσιμη Διαδρομή «Ξετυλίγοντας την Αρχαία Αθήνα».

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός μετρό “Θησείο” – Γραμμή 1

Βήμα 10

Συνεχίζουμε στον οδηγό όδευσης, επί της οδού Ερμού, η οποία, πλέον, έχει γίνει ξανά πεζόδρομος. Στη διακλάδωση που θα κάνει ο οδηγός όδευσης τυφλών, με επιλογές δεξιά και αριστερά, στρίβουμε αριστερά και παραμένουμε επί της Ερμού με κατεύθυνση προς την οδό Πειραιώς και το Γκάζι.

 

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο δεξί μας χέρι, βρίσκεται το Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων, μία σύνθεση μαρμάρινων σκαλισμένων πλακών στο χώμα περιτριγυρισμένη από δέντρα.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων

Βήμα 11

Συνεχίζοντας στον οδηγό όδευσης τυφλών επί του πεζόδρομου της Ερμού, λίγα μέτρα πιο κάτω, στο δεξί μας χέρι, ξεκινά να εκτείνεται περιφραγμένος ο Αρχαιολογικός Χώρος του Κεραμεικού.

 

Κάποια στιγμή, ο οδηγός όδευσης τυφλών τον οποίο ακολουθούμε, θα εμφανίσει διακλάδωση με επιλογές αριστερά και ευθεία. Συνεχίζουμε ευθεία. Έπειτα, ο οδηγός όδευσης τυφλών εμφανίζει διακλάδωση με επιλογές αριστερά, δεξιά και ευθεία.

 

Ακολουθώντας τον οδηγό όδευσης τυφλών δεξιά θα οδηγηθούμε στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου του Κεραμεικού.

 

 

Σημείο Ενδιαφέροντος: Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού

Βήμα 12

Συνεχίζουμε ευθεία στον οδηγό όδευσης επί του πεζόδρομου Ερμού, έχοντας τον Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμεικού στο δεξί μας χέρι, χωρίς να δίνουμε βάση στις διακλαδώσεις του οδηγού όδευσης τυφλών με επιλογές προς τα αριστερά που θα συναντήσουμε στο ενδιάμεσο.

 

Λίγο πριν συναντήσουμε κάθετα μπροστά μας την οδό Πειραιώς, στο δεξί μας χέρι βρίσκεται ο χώρος εκδηλώσεων Παλιο Αμαξοστάσιο.

 

 

Σημείο Ενδιαφέροντος: Παλιό Αμαξοστάσιο

Βήμα 13

Στο τέρμα του οδηγού όδευσης τυφλών, όπου πλέον βρισκόμαστε σε πεζοδρόμιο, στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τη δεξιά εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Πιο κάτω, εντοπίζουμε στο δεξί μας χέρι σκαλοπάτια, με τα οποία περπατάμε παράλληλα. Μόλις αυτά τελειώσουν, στο αριστερό μας χέρι, υπάρχει διάβαση πεζών την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να διασχίσουμε την οδό Πειραιώς.

 

Πρόκειται για κεντρικό δρόμο, με νησίδα στη μέση. Διασχίζοντας και τις δύο κατευθύνσεις της οδού Πειραιώς, ανεβαίνουμε στο πεζοδρόμιο, εντοπίζουμε τον τοίχο στην εσωτερική του πλευρά και στρίβουμε αριστερά, έχοντας τον τοίχο στο δεξί μας χέρι και το δρόμο στο αριστερό. Ο τοίχος στο δεξί μας χέρι είναι η περίφραξη της Τεχνόπολις και εμείς βαδίζουμε στο πεζοδρόμιο της οδού Πειραιώς, με κατεύθυνση από Ομόνοια προς Πειραιά.

 

Ακολουθούμε για αρκετά μέτρα τον τοίχο περίφραξης της Τεχνόπολις στο δεξί μας χέρι, ακριβώς όπως μας πάει. Πρόκειται για πορεία σε στενό πεζοδρόμιο και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα φυτά -ως ψηλά εμπόδια- που προεξέχουν από την περίφραξη. Ακολουθώντας τον τοίχο θα βρεθούμε στην είσοδο της Τεχνόπολις η οποία είναι επί της οδού Περσεφόνης.

 

 

Σημείο Ενδιαφέροντος: Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων

Βήμα 14

Αν δεν μπούμε στην είσοδο της Τεχνόπολις, ή βγαίνοντας από την Τεχνόπολις, και ενώ είμαστε στην οδό Περσεφόνης, εντοπίζουμε εσωτερική πλευρά αναζητώντας το πεζοδρόμιο και έχοντας την οδό Περσεφόνης στο αριστερό μας χέρι. Στο δεξί πεζοδρόμιο της οδού Περσεφόνης βρίσκουμε και ακολουθούμε τον οδηγό όδευσης τυφλών.

 

Στο δεξί μας χέρι εξακολουθεί να εκτείνεται η Τεχνόπολις, με της οποία την περίφραξη περπατάμε παράλληλα. Βρίσκουμε και ακολουθούμε τον οδηγό όδευσης τυφλών ακριβώς όπως μας πάει. Κάποια στιγμή θα διασχίσουμε κάθετα, μία είσοδο πάρκινγκ της Τεχνόπολις η οποία διακόπτει -για λίγα βήματα- τον οδηγό όδευσης τυφλών.

 

Μόλις περάσουμε αυτή την είσοδο, αναζητάμε πάλι τον οδηγό όδευσης τυφλών επί του πεζοδρομίου και προχωρώντας ευθεία εντοπίζουμε κάθετα, μπροστά μας, την οδό Ιάκχου.

 

Διασχίζουμε κάθετα την οδό Ιάκχου και συνεχίζουμε ευθεία, στο δεξί πεζοδρόμιο της οδού Περσεφόνης, εντοπίζοντας εκ νέου τον οδηγό όδευσης τυφλών. Στο δεξί μας χέρι εκτείνεται η κεντρική πλατεία του Κεραμεικού που ονομάζεται πλατεία Περσεφόνης.

 

Ο οδηγός όδευσης τυφλών θα κάνει κάποια στιγμή διακλάδωση πάνω σε μία διάβαση πεζών με επιλογές ευθεία και δεξιά. Στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τον οδηγό ενώ βρισκόμαστε, πλέον, επί της πλατείας.

 

Σε λίγα μέτρα ο οδηγός όδευσης τυφλών αλλάζει υφή στο έδαφος και κάνει διακλάδωση με επιλογές αριστερά και ευθεία. Ακολουθώντας τον αριστερά μας οδηγεί στις κυλιόμενες σκάλες εξόδου του σταθμού «Κεραμεικός» της γραμμής 3 του μετρό.

 

Συνεχίζοντας ευθεία τον οδηγό όδευσης τυφλών θα ξαναβρούμε, λίγο πιο κάτω, νέα διακλαδωσή του προς τα αριστερά η οποία μας οδηγεί στις κυλιόμενες σκάλες εισόδου του σταθμού «Κεραμεικός». Ανάμεσα στις κυλιόμενες εισόδου – εξόδου του σταθμού υπάρχουν και σταθερές σκάλες

 

Συνεχίζοντας να ακολουθούμε τον οδηγό όδευσης τυφλών ευθεία, και ακριβώς όπως μας πάει, θα συναντήσουμε διακλάδωσή του με επιλογές αριστερά και ευθεία. Τον ακολουθούμε αριστερά και οδηγούμαστε έτσι στο ασανσέρ του σταθμού «Κεραμεικός» της γραμμής 3 του μετρό.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός μετρό “Κεραμεικός” – Γραμμή 3

Βήμα 15

Σημείο ενδιαφέροντος: Γκάζι

Χάρτης

Βόλτα στην Ακρόπολη