Βόλτα στον Εθνικό Κήπο
Βόλτα στον Εθνικό Κήπο
Photo: Θωμάς Γραβάνης
Πίνακας περιεχομένων
Σημεία Ενδιαφέροντος
- Σταθμός μετρό “Ευαγγελισμός” – Γραμμή 3
- Πολεμικό Μουσείο
- Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
- Λύκειο Αριστοτέλους
- Μέγαρο Μαξίμου
- Προεδρικό Μέγαρο
- Παναθηναϊκό Στάδιο
- Θερινό Σινεμά Αίγλη
- Ζάππειο Μέγαρο
- Ολυμπιείο
- Πύλη Αδριανού
- Εθνικός Κήπος
- Βουλή των Ελλήνων – Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
- Σταθμός μετρό “Σύνταγμα” – Γραμμή 2&3
Σύνοψη διαδρομής
Αυτή η διαδρομή μας εισάγει σε ένα πιο σύγχρονο κομμάτι της Αθήνας. Θα ξεκινήσουμε από τον σταθμό του μετρό “Ευαγγελισμός” και θα συνεχίσουμε κατά μήκος μίας από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας, περνώντας από το Πολεμικό Μουσείο και, λίγο πιο κάτω, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Αυτή η γειτονιά που σφύζει από αξιοθέατα φιλοξενεί επίσης το Λύκειο του Αριστοτέλους, τον αρχαιολογικό χώρο της σχολής του περίφημου αρχαίου φιλοσόφου.
Φτάνοντας στην καρδιά της διαδρομής μας, τον Εθνικό Κήπο, θα θαυμάσουμε δυο σημαντικά εθνικά κτίρια, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Εδώ στεγάζεται αντιστοίχως η Πρωθυπουργία και η Προεδρία της εκάστοτε κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Κατεβαίνοντας την Ηρώδου Αττικού μπορούμε να “ξεκλέψουμε” χρόνο για μία βόλτα στον Εθνικό Κήπο, απολαμβάνοντας την ηρεμία και την ανάσα που προσφέρει μέσα σε ένα τόσο ζωντανό και πολύβουο κέντρο όπως αυτό της Αθήνας. Στο τέλος του διάσημου αυτού δρόμου, θα βρούμε το Παναθηναϊκό Στάδιο, το λεγόμενο Καλλιμάρμαρο που σημαίνει “όμορφο μάρμαρο” στα ελληνικά. Εκεί αναβίωσαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.
Επιστρέφοντας στον Εθνικό Κήπο για να επισκεφτούμε το Ζάππειο, μπορούμε να λοξοδρομήσουμε για μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου και τον περίφημο ναό του Ολυμπίου Διός με τους στύλους του, που ξεπροβάλλουν σκιαγραφώντας τη γραμμή του αθηναϊκού ορίζοντα. Εδώ θα ατενίσουμε επίσης την Πύλη του Αδριανού.
Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή, μπορούμε να σταθούμε λίγο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την Προεδρική φρουρά των Ευζώνων που το φυλάνε, το οποίο βρίσκεται στη βάση της Βουλής των Ελλήνων. Η αλλαγή της φρουράς κάθε μία ώρα είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα, μαζί με την Ακρόπολη. Η Βουλή έχει έδρα στα παλιά βασιλικά ανάκτορα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι δρόμοι που διανύουμε σε αυτή την διαδρομή έχουν βασιλικά ονόματα.
Το διάσημο σημείο ορόσημο βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Συντάγματος και τον σταθμό του μετρό “Σύνταγμα”, από τον οποίο μπορούμε να αποχωρήσουμε.
Γενική προσβασιμότητα διαδρομής
- Η διαδρομή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι επί τω πλείστω κατηφορική. Συστήνεται να μην επιχειρηθεί η διαδρομή με αντίθετη κατεύθυνση γιατί είναι αρκετά ανηφορική. Διανύει περίπου 3,5 χιλιόμετρα, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν βόλτα στον Εθνικό Κήπο.
- Το πρώτο μέρος της διαδρομής γίνεται σε μεσαίου μεγέθους πεζοδρόμια με ράμπες. Σε ένα σημείο δεν υπάρχουν ράμπες οπότε θα χρησιμοποιήσουμε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Στο δεύτερο μέρος της διαδρομής θα είμαστε μέσα σε πάρκο με άσφαλτο. Αν επιλέξουμε να κάνουμε βόλτα στον Εθνικό Κήπο τότε θα συναντήσουμε χώμα, γρασίδι και λεπτό χαλίκι.
- Παρότι υπάρχουν πιο σύντομοι δρόμοι για να φτάσουμε σε ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος, συχνά δεν υπάρχουν λειτουργικές ράμπες. Η διαδρομή που προτείνουμε είναι χωρίς σκαλοπάτια.
- Ο φωτισμός το βράδυ είναι αρκετός για περιήγηση.
- Στα εκάστοτε σημεία ενδιαφέροντος σημειώνεται η προσβασιμότητα βάσει των πληροφοριών στην ιστοσελίδα τους χωρίς να έχουν ελεγχθεί περαιτέρω.
- Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Ευαγγελισμός» της μπλε γραμμής 3 “Αεροδρόμιο – Νίκαια” του μετρό. Η διαδρομή καταλήγει στο σταθμό «Σύνταγμα» της κόκκινης γραμμής 2 “Ανθούπολη – Ελληνικό” και της μπλε γραμμής 3. Όλοι οι παραπάνω σταθμοί διαθέτουν αναπηρική τουαλέτα, ασανσέρ και πλήρη πρόσβαση σε αμαξίδιο. Στους σταθμούς η επιβίβαση για τα αμαξίδια γίνεται από τον πρώτο και τελευταίο συρμό που δεν έχει διάκενο.
- Στην περίπτωση που μετακινήστε με αυτοκίνητο συστήνεται να παρκάρετε στην Αίγλη Ζάππειου όπου επιτρέπεται η είσοδος σε αναπηρικά αυτοκίνητα ενώ υπάρχει και συγκεκριμένο πάρκινγκ για αυτά. Από εκεί μπορείτε να κάνετε τον γύρο αυτού του τεράστιου οικοδομικού τετραγώνου που περιλαμβάνει τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος χωρίς να χρησιμοποιήσετε το μετρό, με τρόπο που υποδεικνύει η παρακάτω εικόνα.
Αναλυτική Διαδρομή
Η διαδρομή μας ξεκινάει από το σταθμό «Ευαγγελισμός» της μπλε γραμμής 3 “Αεροδρόμιο – Νίκαια” του μετρό.
Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός μετρό “Ευαγγελισμός” – Γραμμή 3
Από τον ανελκυστήρα στο επίπεδο του δρόμου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατηφορίζουμε αντίθετα από τη ροή των αυτοκινήτων με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Διασχίζουμε κάθετα τον πρώτο δρόμο που θα βρούμε, την οδό Ριζάρη. Εκεί θα συναντήσουμε το Πολεμικό Μουσείο. Η προσβάσιμη είσοδός του είναι αριστερά από τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου επί της Ριζάρη κατόπιν επικοινωνίας.
Σημείο ενδιαφέροντος: Πολεμικό Μουσείο
Προσπερνώντας το Πολεμικό Μουσείο στα αριστερά μας, συνεχίζουμε επί της Βασιλίσσης Σοφίας με κατεύθυνση προς Σύνταγμα. Δίπλα ακριβώς θα βρούμε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Σημείο ενδιαφέροντος: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Στο τέλος του τετραγώνου θα κάνουμε αριστερά στη Ρηγίλλης -χωρίς να κατέβουμε από το πεζοδρόμιο καθόλου- και θα συναντήσουμε την είσοδο για το Λύκειο του Αριστοτέλη.
Σημείο ενδιαφέροντος: Λύκειο Αριστοτέλους
Παραμένουμε επί του πεζοδρομίου και μόλις περάσουμε τη Λέσχη Αξιωματικών στο Σαρόγλειο Μέγαρο θα κάνουμε αριστερά στην οδό Ρηγίλλης.
Θα κατέβουμε τη Ρηγίλλης και σε περίπου 200 μέτρα θα βρούμε στο αριστερό μας χέρι το Ωδείο Αθηνών, θα χρησιμοποιήσουμε την ράμπα που έχει η είσοδός του για τα αυτοκίνητα για να κατέβουμε στο οδόστρωμα. Μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο θα πάμε από τον δρόμο, που είναι σχετικά ήπιας κυκλοφορίας, με προσοχή.
Συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε τη Ρηγίλλης μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’. Εκεί θα κάνουμε αριστερά. Σε περίπου 150 μέτρα, και αφού προσπεράσουμε την οδό Μελεάγρου, μπορούμε να ανέβουμε στο αριστερό πεζοδρόμιο από την είσοδο του πάρκινγκ του Προεδρικού Μεγάρου και το φυλάκιο.
Από την πλευρά που βρισκόμαστε είναι το Προεδρικό Μέγαρο και από την απέναντι πλευρά της Βασιλέως Γεωργίου Β’ είναι το Μέγαρο Μαξίμου.
Σημείο ενδιαφέροντος: Μέγαρο Μαξίμου
Στη συμβολή των δρόμων Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ηρώδου Αττικού κάνουμε αριστερά.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Προεδρικό Μέγαρο
Στο σημείο υπάρχει ράμπα την οποία χρησιμοποιούμε για να περάσουμε απέναντι, την Ηρώδου Αττικού. Εκεί βρίσκεται μία από τις προσβάσιμες εισόδους του Εθνικού Κήπου, αν θελήσουμε να τον επισκεφτούμε τώρα.
Συνεχίζουμε την κάθοδο από το δεξί πεζοδρόμιο της οδού Ηρώδου Αττικού. Στα 200 μέτρα βρίσκουμε στα δεξιά μας ασφαλτοστρωμένη είσοδο για το Ζάππειο Μέγαρο. Από εδώ -μετά την επίσκεψή μας στο Παναθηναϊκό Στάδιο- θα μπούμε στο πάρκο για το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας.
Συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε από το δεξί πεζοδρόμιο. Συναντάμε δύο αναπηρικές τουαλέτες σε διαφορετικά λυόμενα. Οι λειτουργικές είναι οι μωβ.
Πλέον έχουμε ανεμπόδιστη θέα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Καλλιμάρμαρο, δηλαδή το όμορφο μάρμαρο στα ελληνικά. Στην περιοχή υπάρχουν διαβάσεις με σύγχρονα φανάρια για την ανεμπόδιστη κίνηση όλων και μπορούμε με ασφάλεια να περάσουμε απέναντι στο στάδιο.
Σημείο ενδιαφέροντος: Παναθηναϊκό Στάδιο
Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή για να φτάσουμε στη συμβολή των δρόμων Πέτρου Αραβαντινού και Ηρώδου Αττικού από όπου θα μπούμε στο πάρκο.
Προσοχή: Στον χάρτη θα παρατηρήσετε διαδρομές που μοιάζουν πιο σύντομες για τριγύρω σημεία ενδιαφέροντος αλλά δυστυχώς δεν είναι προσπελάσιμες λόγω έλλειψης λειτουργικών ραμπών.
Η συγκεκριμένη είσοδος για το πάρκο είναι ασφαλτοστρωμένη. Μπαίνοντας μέσα, και λίγο παρακάτω, θα συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι το θερινό σινεμά “Αίγλη” όπου μπροστά του μπορούν να παρκάρουν ελεύθερα αναπηρικά αυτοκίνητα και δίπλα το εστιατόριο “Αίγλη Ζάππειου” που είναι προσβάσιμο και διαθέτει αναπηρική τουαλέτα προς χρήση.
Στην περίπτωση που διαθέτετε αυτοκίνητο εδώ είναι το σημείο που θα παρκάρετε για να απολαύσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή χωρίς τη χρήση μετρό χρησιμοποιώντας ενδεικτικά την παρακάτω διαδρομή.
Σημείο ενδιαφέροντος: Σινέ Αίγλη
Δίπλα βρίσκεται το Ζάππειο Μέγαρο, με την προσβάσιμη είσοδό του στην πίσω πλευρά.
Σημείο ενδιαφέροντος: Ζάππειο Μέγαρο
Σε αυτό το σημείο, αν θελήσουμε να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου θα πρέπει εδώ να βγούμε από το πάρκο, από την είσοδο των αυτοκινήτων για την “Αίγλη” και να επιστρέψουμε από εκεί για να ολοκληρώσουμε χωρίς σκαλοπάτια τη διαδρομή.
Προσβάσιμη διαδρομή από και προς Ολυμπιείο και πύλη Αδριανού με αφετηρία το Ζάππειο:
Κατηφορίζουμε το δρομάκι του πάρκου έχοντας στα αριστερά μας το θερινό σινεμά “Αίγλη” και το εστιατόριο “Αίγλη” και στα δεξιά μας το Ζάππειο. Πιο κάτω θα συναντήσουμε στα αριστερά μας προσβάσιμη παιδική χαρά.
Φτάνοντας στο τέρμα του δρόμο θα βρούμε τον δρόμο Βασιλίσσης Όλγας. Στην απέναντι πλευρά είναι ο αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείο. Η λεωφόρος αυτή έχει -με τη σειρά που τα συναντάμε- μία λωρίδα για αυτοκίνητα ήπιας κυκλοφορίας με άσφαλτο, μία κόκκινη λωρίδα για πεζούς και ποδήλατα, νησίδα, άλλη μία κόκκινη λωρίδα για πεζούς και ποδήλατα, μία κίτρινη λωρίδα για τις γραμμές του τραμ και άλλη μία λωρίδα ασφάλτου ήπιας κυκλοφορίας. Αυτό είναι μέρος του έργου “Ο Μεγάλος Περίπατος” όπου μέρος του οδοστρώματος έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμο για την επανοικειοποίηση του κέντρου από τους πεζούς.
Περνάμε την πρώτη λωρίδα δρόμου, φτάνουμε στην κόκκινη λωρίδα πεζοδρόμου και κάνουμε δεξιά για να “ανέβουμε” τον δρόμο. Είμαστε σε άσφαλτο που έχει χαρακτηριστεί πεζόδρομος οπότε είναι ασφαλές και προσβάσιμο. Σε περίπου 60 μέτρα θα βρούμε διάβαση την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να περάσουμε εν τέλει απέναντι, στο επιθυμητό πεζοδρόμιο. Σε αυτό το πεζοδρόμιο θα κάνουμε δεξιά και θα ανηφορίσουμε 170 μέτρα για να βρούμε την είσοδο του Ολυμπιείου.
Σημείο ενδιαφέροντος: Ολυμπιείο
Από την είσοδο του Ολυμπιείου, αν κάνουμε αριστερά, και συνεχίσουμε να ανηφορίζουμε για άλλα 200 μέτρα το πεζοδρόμιο, στη συμβολή με την λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, το πεζοδρόμιο θα γίνει αρκετά κατηφορικό και οι πλάκες θα δώσουν τη θέση τους στο χώμα, εκεί βρίσκεται η Πύλη του Αδριανού.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Πύλη Αδριανού
Επιστροφή: Με τον ίδιο τρόπο επιστρέφουμε στο Ζάππειο για να συνεχίσουμε από εκεί τη διαδρομή χωρίς εμπόδια. Ο συντομότερος δρόμος, όμως, θα ήταν να ακολουθήσουμε τη λεωφόρο Αμαλίας από το δεξί της πεζοδρόμιο, όπως πάνε τα αυτοκίνητα για να βρούμε την κεντρική είσοδο του πάρκου και την Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξέρουμε ότι σε ένα σημείο ΔΕΝ υπάρχει ράμπα και θα πρέπει να ανέβουμε το σκαλοπάτι του πεζοδρομίου στο σημείο που έχει σημειωθεί στον χάρτη.
Η διαδρομή με πράσινο είναι αυτή χωρίς εμπόδια και με κόκκινο είναι αυτή που έχει το εν λόγω σκαλοπάτι.
Διαδρομή με σκαλοπάτι και χωρίς από την πύλη του Αδριανού προς τον Εθνικό Κήπο
Σημείο Ενδιαφέροντος: Εθνικός Κήπος
Βγαίνοντας από την κεντρική είσοδο του Εθνικού Κήπου που μπήκαμε, επί της Βασιλίσσης Αμαλίας, και κάνοντας δεξιά, φτάνουμε στη Βουλή των Ελλήνων.
Περνώντας από το πάρκινγκ της θα βρούμε δίπλα από μία μαρμάρινη στήλη με χάλκινη ασπίδα την προσβάσιμη είσοδο για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σημείο Ενδιαφέροντος: Βουλή των Ελλήνων – Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
Για να ολοκληρωθεί η διαδρομή θα αποχωρήσουμε από τον σταθμό “Σύνταγμα” του μετρό.
Δυστυχώς, ο ανελκυστήρας βρίσκεται επί της πλατείας Συντάγματος. Για να τον χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να περάσουμε απέναντι την λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τη διάβαση που βρίσκεται δίπλα από το πάρκινγκ της Βουλής.
Εκεί θα βρούμε την οδό Όθωνος και θα μείνουμε στο δεξί της πεζοδρόμιο, όπως την κατεβαίνουμε. Στο κάτω μέρος θα κάνουμε στροφή 180 μοιρών, θα μπούμε στην πλατεία και θα την ανηφορίσουμε για να φτάσουμε στον ανελκυστήρα του μετρό.
Εδώ ολοκληρώνεται η διαδρομή.
Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός μετρό “Σύνταγμα” – Γραμμή 2&3