Βόλτα στην Ομόνοια Γυναίκα σε αμαξίδιο - Πανεπιστήμιο
Βόλτα στην Ομόνοια Γυναίκα σε αμαξίδιο - Πανεπιστήμιο

Βόλτα στην Ομόνοια

Photo: Θωμάς Γραβάνης

Βόλτα στην Ομόνοια

 

Photo: Θωμάς Γραβάνης

Πίνακας περιεχομένων

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σύνοψη διαδρομής

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας δεν επιφυλάσσει μόνο αρχαία ερείπια για τον επισκέπτη. Περιλαμβάνει επίσης την καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας – και η διαδρομή αυτή ακολουθεί την κεντρικότερη αρτηρία της, την Πανεπιστημίου. Πάνω σε αυτή τη λεωφόρο, θα εντοπίσουμε τις μεγάλες φιλοδοξίες των σύγχρονων αστικών σχεδιαστών της Αθήνας, αποτυπωμένες σε τρια περίτεχνα κτίρια που είναι γνωστά ως Νεοκλασική Τριλογία Αθηνών. Με αρχή τον σταθμό “Πανεπιστήμιο” του μετρό, θα θαυμάσουμε το επιβλητικότερο εκ των τριών, το κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στρέφοντας στη συνέχεια την προσοχή μας προς την Ακαδημία και την παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ακολουθώντας τον δρόμο προς την Ομόνοια, θα συναντήσουμε το εμβληματικό Rex που φιλοξενεί εξαιρετικά έργα ανεβασμένα από τις σκηνές του Εθνικού μας Θεάτρου. Κοντά στην περιοχή, θα περάσουμε από το ιστορικό Πολυτεχνείο για να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει όλη την αρχαία ιστορία της Ελλάδας.

Η διαδρομή ολοκληρώνεται στο νεοαστικό σημείο αναφοράς της πλατεία Ομονοίας και το δροσιστικό της σιντριβάνι. Εδώ, θα ταξιδέψουμε σε μία παλαιότερη Αθήνα. Η εμβληματική πλατεία αποτελεί σημείο συμβολής των σημαντικότερων οδών της πρωτεύουσας. Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή στον σταθμό του μετρό “Ομόνοια”.

Γενική προσβασιμότητα διαδρομής

  • Η διαδρομή είναι κυρίως επίπεδη σε μία συνολική απόσταση 2,1 χιλιομέτρων.
  • Διανύει μερικές από τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας με πλατιά πεζοδρόμια. Ένα μέρος της μπορεί να γίνει μέσα από τον “Μεγάλο Περίπατο”. Ο “Μεγάλος Περίπατος” είναι η αρχή του φιλόδοξου έργου μετατροπής του κέντρου σε έναν ενιαίο πεζόδρομο. Έτσι, πολλά σημεία του δρόμου έχουν οριοθετηθεί προς χρήση από πεζούς και ποδηλάτες.
  • Δεν υπάρχουν σκαλοπάτια στη διαδρομή, παρά μόνο ράμπες.
  • Είναι πολύ καλά φωτισμένη περιοχή.
  • Στα εκάστοτε σημεία ενδιαφέροντος σημειώνεται η προσβασιμότητα βάσει των πληροφοριών στην ιστοσελίδα τους χωρίς να έχουν ελεγχθεί περαιτέρω.
  • Τα περισσότερα μαγαζιά που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής δεν είναι φτιαγμένα με προσβάσιμες προδιαγραφές και δε διαθέτουν αναπηρικές τουαλέτες.
  • Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Πανεπιστήμιο» και καταλήγει στο σταθμό «Ομόνοια» της κόκκινης γραμμής 2 “Ανθούπολη – Ελληνικό” του μετρό. Ο σταθμός “Ομόνοια” ανήκει και στην πράσινη γραμμή 1 “Πειραιάς – Κηφισιά”.
  • Οι παραπάνω σταθμοί διαθέτουν αναπηρική τουαλέτα, ασανσέρ και πλήρη πρόσβαση σε αμαξίδιο. Η επιβίβαση για τα αμαξίδια γίνεται από τον πρώτο και τελευταίο συρμό που δεν έχει διάκενο στην γραμμή 2 και από την πρώτη πόρτα του πρώτου συρμού στην γραμμή 1. Στην γραμμή 1 μπορείτε να ζητήσετε να σας φέρουν ράμπα και να σας βοηθήσουν εφόσον το διάκενο μεταξύ συρμού και αποβάθρα είναι μεγάλο.
  • Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή από τον σταθμό “Ομόνοια” και να την ολοκληρώσετε “ανάποδα”.
Ακαδημία Αθηνών
Εξάρχεια
Πλατεία Ομονοίας

Αναλυτική Διαδρομή

pre loader
Βήμα 1

Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό «Πανεπιστήμιο» της κόκκινης γραμμής 2 “Ανθούπολη – Ελληνικό” του μετρό.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός “Πανεπιστήμιο” – Γραμμή 2

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 2

Από την έξοδο “Κοραή” και τον ανελκυστήρα διασχίζουμε, ανηφορίζοντας, την πλατεία Κοραή και φτάνουμε στην οδό Πανεπιστημίου. Θα περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο από τη φυλασσόμενη διάβαση πεζών.

 

 

Από εδώ ξεκινάει ο “Μεγάλος Περίπατος”: ένα πιλοτικό έργο που σκοπό έχει να παράσχει σε κατοίκους και επισκέπτες περισσότερο χώρο για περπάτημα, τρέξιμο, περιήγηση και ποδηλασία μέσα στους ιστορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, επιδιώκοντας έτσι την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου και τη μείωση της κίνησης. Η μία λωρίδα του δρόμου οριοθετήθηκε με φυτά και χρησιμοποιείται πλέον αποκλειστικά από πεζούς (πράσινη σηματοδότηση) και ποδήλατα (κίτρινη σηματοδότηση). Παρότι η λεωφόρος Πανεπιστημίου έχει ράμπες σε όλα τα πεζοδρόμια είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιήσουμε τον “Μεγάλο Περίπατο”.

 

Απέναντι θα βρούμε στη σειρά, από τα δεξιά προς τα αριστερά, την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την πρώην Εθνική Βιβλιοθήκη. Είναι κτίρια -ως επί τω πλείστω- κλειστά στο γενικό κοινό· ωστόσο δεσπόζουν ως πολιτιστικά σημεία αναφοράς στην περιοχή, λόγω της εντυπωσιακής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής τους αλλά και της ιδιαίτερης σημασία τους ως περήφανα σύμβολα μιας πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένης Ελλάδας.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Ακαδημία Αθηνών

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 3

Συνεχίζοντας στα 100 μέτρα θα βρούμε το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 4

Συνεχίζουμε επί του “Μεγάλου Περιπάτου” με κατεύθυνση προς Ομόνοια, όπως πηγαίνουν και τα αυτοκίνητα, περνώντας την φυλασσόμενη διάβαση της οδού Ρήγα Φεραίου. Στα δεξιά μας θα βρούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Εθνική Βιβλιοθήκη

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 5

Συνεχίζουμε τον περίπατό μας από τη φυλασσόμενη διαδρομή του “Μεγάλου Περιπάτου” και περνώντας κάθετα την οδό Ιπποκράτους. Φτάνοντας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, εάν θέλουμε να επισκεφτούμε το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος, το Εθνικό Θέατρο, θα ανέβουμε με προσοχή από τη ράμπα στο πεζοδρόμιο, διαφορετικά θα παραμείνουμε στον “Μεγάλο Περίπατο”.

 

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Εθνικό Θέατρο – Rex

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 6

Συνεχίζουμε την διαδρομή μας από το “Μεγάλο Περίπατο” μέχρι τον επόμενο κάθετο δρόμο, Εμμανουήλ Μπενάκη. Εκεί θα χρησιμοποιήσουμε τη ράμπα για να ανέβουμε στο πεζοδρόμιο μιας και πιο κάτω ο “Μεγάλος Περίπατος” αλλάζει προδιαγραφές και είναι πιθανό να μας ενοχλήσουν παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα αλλά και η έλλειψη ράμπας στο τέλος του.

 

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στο δεξί πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου και περνάμε τον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους και στην επόμενη διασταύρωση -με την λεωφόρο της 28ης Οκτωβρίου- θα κάνουμε δεξιά για να κατευθυνθούμε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Σε αυτό το σημείο, μπροστά μας είναι η πλατεία Ομονοίας και το μετρό, από όπου μπορούμε να αποχωρήσουμε αν δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τη διαδρομή. Επίσης, από εδώ μπορεί να ξεκινήσει η διαδρομή αν μοναδικός μας στόχος είναι το Αρχαιολογικός Μουσείο ή/και το Πολυτεχνείο.

 

Στη συμβολή των λεωφόρων Πανεπιστημίου και 28ης Οκτωβρίου κάνουμε δεξιά. Πλέον ο “Μεγάλος Περίπατος” δεν υπάρχει, κινούμαστε κανονικά από το πεζοδρόμιο όπου διαθέτει ράμπα σε κάθε διασταύρωση.

 

Οι ράμπες είναι σχετικά καλά κατασκευασμένες για αυτόνομη χρήση.

 

 

Μετά από αρκετά μέτρα, θα συναντήσουμε την οδό Στουρνάρη με την μαρμάρινη επιγραφή της. Στα δεξιά μας πλέον ξεκινάει η φημισμένη γειτονιά των Εξαρχείων.

 

 

 

 

Σημείο Ενδιαφέροντος:  Εξάρχεια

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 7

Πίσω στη διαδρομή μας, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και 28ης Οκτωβρίου, θα συναντήσουμε το ιστορικό Πολυτεχνείο.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Πολυτεχνείο

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 8

Συνεχίζοντας επί της 28ης Οκτωβρίου, στο ίδιο πεζοδρόμιο, θα βρούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επί του πεζοδρομίου υπάρχει ράμπα που μας βάζει στον προαύλιο χώρο του μουσείου.

 

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος:Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 9

Για να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή θα επιστρέψουμε στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Πανεπιστημίου από την ίδια διαδρομή, εκεί που ο “Μεγάλος Περίπατος” τελειώνει.

 

Στη γωνία αυτή θα διασχίσουμε -από την διάβαση- την 28ης Οκτωβρίου και λίγα μέτρα πιο κάτω θα βρούμε το πεζοφάναρο για να κάνουμε αριστερά και να διασχίσουμε την Πανεπιστημίου ώστε να βρεθούμε στην καρδιά της πλατείας Ομονοίας.

 

Οι ράμπες σε αυτές τις φυλασσόμενες διαβάσεις είναι βατές.

 

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Πλατεία Ομονοίας

 

Προβολή στον Χάρτη
Βήμα 10

Για να αποχωρήσουμε από την πλατεία διασχίζουμε εκ νέου το πεζοφάναρο της Πανεπιστημίου. Στα αριστερά μας είναι ο ανελκυστήρας του σταθμού “Ομόνοια” της κόκκινης γραμμής 2 “Ανθούπολη – Άλιμος” και της πράσινης γραμμής 1 “Πειραιάς – Κηφισιά” του μετρό. Υπάρχουν παραπάνω από ένας ανελκυστήρες για τον συγκεκριμένο σταθμό.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος: Σταθμός μετρό “Ομόνοια” – Γραμμή 1&2

 

Προβολή στον Χάρτη

Χάρτης

Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο